- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

30 godina saradnje Rusije i ASEAN-a: Usvojena zajednička izjava na samitu uz učešće Putina

© Sputnik / Evgeniй Paulin / Uđi u bazu fotografijaPutin na samitu Rusija - ASEAN
Putin na samitu Rusija - ASEAN - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2021
Pratite nas
Ruska Federacija i zemlje Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) održale su samit posvećen 30. godišnjici početka razvoja odnosa između Moskve i te organizacije. Po završetku samita usvojena je zajednička izjava – strane nameravaju da sarađuju na principima poštovanja suvereniteta, jednakosti i nemešanja u unutrašnje stvari.
Rusija i ASEAN usvojili su Sveobuhvatni akcioni plan za implementaciju strateškog partnerstva za 2021- 2025. godinu, sledi iz dokumenta objavljenog na sajtu Kremlja.
„Tokom tih pet godina, Rusija i ASEAN će se rukovoditi pravim planom za postizanje obostrano korisnih ciljeva i koristi od strateškog partnerstva, razvijajući odnose uspostavljene 1991. godine“, navodi se u dokumentu.
Kako je saopštila pres-služba Kremlja, ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao je na samitu putem video-veze.
Stavovi Rusije i zemalja ASEAN-a o ključnim svetskim problemima su u mnogome slični, postoje preduslovi za jačanje saradnje u oblasti strateške stabilnosti i ekonomskog razvoja, izjavio je Putin.
Na samitu je dogovoreno jačanje saradnje u oblasti bezbednosti, politike, ekonomije, u društveno-kulturnoj sferi. Strane nameravaju da intenziviraju saradnju u oblastima pomorske bezbednosti, borbe protiv terorizma, mirovnih operacija i sajber-bezbednosti.

U završnoj deklaraciji navodi se da su se Moskva i zemlje ASEAN-a složile nakon samita da aktivno doprinesu održivom oporavku ekonomije regiona i istraže mogućnosti za praktičnu saradnju sa ciljem podrške razvoju međusobne povezanosti među narodima ASEAN-a i Evroazije.

Ruska Federacija i zemlje ASEAN-a potvrdile su posvećenost rešavanju globalnog problema narkotika i borbi protiv njega primenom efikasnih održivih mera na nacionalnom i međunarodnom nivou, dodaje se.
Pored toga, strane su se dogovorile da ulože više napora za razvoj pomorske veze kako bi se izgradio dobro povezan region, razvila održiva i pouzdana logistička infrastruktura i upravljanje lukama, kao i saradnja u plovidbi sa ciljem osiguranja ekonomskog rasta.
ASEAN čine: Bruneja, Vijetnam, Indonezija, Kambodža, Laos, Malezija, Mjanmar, Singapur, Tajland, Filipini, Australija, Kina, Novi Zeland, Južna Koreja i Japan.
Ovaj sporazum formira savez koji čini trećinu svetskog BDP-a.
Sporazum o slobodnoj trgovini ASEAN - Sputnik Srbija, 1920, 15.11.2020
Države jugoistočne Azije potpisale najveći na svetu sporazum o slobodnoj trgovini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala