- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Žestok američko-engleski udar na Fejsbuk – Bajdenovo vezivanje „pitbula“ koji je „pojeo“ Trampa

CC0 / / Pitbul
Pitbul - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Epilog „Fejsbuk skandala“ mogao bi biti kompromis koji bi u velikoj meri zadovoljio nosioce izvršne vlasti u Americi i Britaniji, a sa druge strane bi omogućio jednoj od najvećih svetskih kompanija da nastavi da radi sve što je i do sada radila, smatra stručnjak za medije i nove tehnologije dr um. Mirko Stojković, profesor na FDU.
Uzbunjivačica Frensis Hogen, bivša zaposlena u kompaniji Fejsbuk, koja je objavila na desetine hiljada stranica internog istraživanja i dokumenata, izjavila je u ponedeljak u britanskom parlamentu da će ta kompanija „podstaći nasilnije nemire širom sveta ukoliko ne zaustavi svoje algoritme koji forsiraju ekstremne sadržaje i sadržaje koji izazivaju podele“. Hogenova je prethodno svedočila i pred američkim senatom.

Udar na Fejsbuk – sprega uzbunjivača i američke izvršne vlasti

Prema Stojkoviću, reč je o borbi za moć, jer su velike IT korporacije sve češće u poziciji da ugrožavaju monopol moći država i rastu do te mere da se države osećaju ugroženo zbog svega onoga čime raspolažu kompanije.
„Ne bih davao preveliki značaj svedočenju, osim činjenice da isti advokat zastupa i portparola Bele kuće i uzbunjivačicu iz Fejsbuka tako da je očigledno u pitanju jedna akcija koja je podržana od strane izvršne vlasti. Mnoge ranije, slične akcije nisu uspele zato što su ih pokretale nevladine organizacije ili pojedinci, a ova bi mogla uspeti zato što posredni dokazi ukazuju na činjenicu da postoji sprega sa izvršnom vlašću bar u Americi, a to znači i u Engleskoj“, kaže Stojković.
On smatra da su važnije promene u toku, reč je o nameri Fejsbuka da promeni ime kompanije kao što je svojevremeno uradio Gugl, a po svemu sudući, Fejsbuk će u budućnosti još više igrati na kartu virtuelne stvarnosti.
Ako će nešto promeniti budućnost Fejsbuka to će pre biti Zakerbergova odluka da se još više okrene ka virtuelnoj stvarnosti, nego to još jedan od uzbunjivača govori stvari koje su opštepoznate, a to je da nas Fejsbuk prati, kontroliše, usmerava i formira naše stavove o svemu, pa i o politici.

Bajdenovo vezivanje pitbula koji ga je doveo na vlast

Prema Stojkoviću, napad Bajdenove administracije na jednu od kompanija koja je uticala na sumnjiv poraa Donalda Trampa na predsedsedničkim izborima je i očekivan i logičan.
„To je kao da neko ima pitbula koji je vrlo opasan i izgrizao je nekog ko mu je bio konkurencija na ulici, a sad mora da spava u istoj sobi sa njim. Pitbul može bilo kad da se okrene protiv gazde i mislim da bilo koja vlast u Americi ne može dopustiti da vlasnik jedne kompanije bude moćniji od predsednika. Reč je o vrlo opasnoj karti na koju je odigrano i sa Tviterom i sa Fejsbukom i sa drugim medijskim kućama u predizbornoj kampanji“, kaže Stojković.
Slično je i sa pokretom „Crni životi su važni“ koji je vrlo ekstreman u mnogim svojim stavovima. Svi koji su bili Bajdenovi saveznici uoči predsedničkih izbora u SAD pokazali su se toliko moćnim, naročito velike tehnološke kompanije, i oni su potencijalna opasnost za svaku demokratsku vlast jer su u svojoj osnovi prilično ekstremni.
„Postali su previše moćni i nisu pouzdani saveznici jer će oni da biraju s kim će da se udružuju, a ne da budu srećni što ih je neki budući predsednik izabrao kao saveznika“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Uzbunjivači otkrivaju opšta mesta

Pojava uzbunjivača u privatnim kompanijama nije novost, kaže Stojković i podseća na primer uzbunjivača iz „Kembridž analitike“, kompanije koja je napravljena da bi se koristio onlajn potencijal medija u prvoj, dobitničkoj predizbornoj kampanji Donalda Trampa.
Prema njegovim rečima, sve što govore uzbunjivači je opšte mesto, stvari o kojima oni govore su svima poznate, a od Snoudena do danas malo ko se pojavio da je ponudio novi, neobični ugao za koji niko nije znao.
„Čak je i Snouden rekao nešto što je mnogo ljudi pretpostavljalo, ali je to iz domena teorije zavere prešlo u mejnstrim. Nije tu nikakav presedan ni ovaj Fejsbuk uzbunjivač. Ako postoji presedan, onda je to veza između uzbunjivača i države koja je vidljiva kroz lične kontakte i način na koji se ta osoba tretira u medijima koji su u sprezi sa Vašingtonom. Možda je to nagoveštaj pokušaja da država nekim pritiskom dođe do boljeg položaja u odnosu sa velikim kompanijama. Čak ne ni država, nego Bajdenova administracija“, kaže naš sagovornik.

Sve će biti isto samo malo čvršće

Stojković sve to doživljava kao uobičajeno zauzimanje startnih pozicija pred početak nove kampanje jer uskoro idu izbori u pojedinim američkim državama i velikim gradovima. Bajden je imao niz problema i očekuje se da će se oni odraziti na rezultate, tako da njegov tim čini sve što može da bi se pripremio za kampanju.
Ovo je oblik pritiska koji neće rezultirati promenom sudbine Fejsbuka nego malo drugačijom raspodelom karata što bi trebalo da bude minimalna opomena Fejsbuku ili deo dogovora, ocenjuje sagovornik Sputnjika i dodaje da sumnja da će se preći granica posle koje ništa više neće biti isto.
„Naprotiv, mislim da će sve biti isto, samo još malo čvršće“, zaključio je Stojković.
Fejsbuk logo - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2021
SVET
Nema povratka: Svi giganti imaju svoj kraj - i Fejsbukov je počeo /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala