- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolit Joanikije: Pokoljenja će otkrivati značaj djela mitropolita Amfilohija /video/

© Sputnik / Boban NovovićMitropolit Joanikije u Kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici
Mitropolit Joanikije u Kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Povodom godišnjice upokojenja mitropolita Amfilohija, u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici održano je Bogosovsko veče.
„Ličnosti kao što je mitropolit Amfilohije imaju tu sudbinu da ih savremenici ne mogu shvatiti u potpunosti. Nekad pokoljenja otkrivaju značaj njihovih djela i zaveštanja, takav talenat i dar može samo Gospod da daruje narodu kao što je Gospod darovao mitropolita Amfilohija Crnoj Gori da je vrati Njegošu, svetom Petru Cetinjskom i svemu onom po čemu je poznata”, kazao je mitropolit Joanikije na svečanosti.
Dodao je da će oni započeti ove njegove dane koje će se završiti tek 5. novembra kada će u manastiru Stanjevici promovisati projekat njegove biblioteke.
„Naš mitropolit se pokazao kao velika ličnost, kao veliki duh u više pravaca i delatnosti, kao teolog, pastir, kao mudrac, kao književnik i mogli bismo nabrojati mnogo toga, kao obnovitelj i graditelj. O njemu će se govoriti i kao teologu, i kao filozofu… a o Amfilohiju će govoriti i književnici”, istakao je Joanikije.
Večeras su govorili i prof dr Dragomir Sando, dr Andrej Jeftić, prof dr Mikonja Knežević.
Mitropolija crnogorsko-primorska, povodom godišnjice smrti mitropolita Amfilohija, organizuje do 1. novembra večeri posvećene njegovoj ličnosti, pastirskom radu i književnom stvaralaštvu.
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služiće 30. oktobra zaupokojenu liturgiju u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a 31. oktobra bogoslužiće u Cetinjskom manastiru.
Mitropolit Amfilohije preminuo je u petak 30. oktobra 2020. godine, uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog. Njegovi zemni ostaci sahranjeni su 1. novembra u kripti Sabornog hrama.
Filozofsko veče biće upriličeno sjutr aveče, a govoriće prof. dr Bogoljub Šijaković, prof. dr sveštenik Boris Brajović, prof. dr Dušan Krcunović, prof. dr Filip Ivanović. Književno veče biće upriličeno 29 oktobra, a obratiće se episkop diselfdorski i nemački g. Grigorije, dr Milo Lompar, Dragan Lakićević, Budimir Dubak, i Milutin Mićović.
Duhovna akademija u organizaciji Bogoslovije Sv. Petra Cetinjskog biće upriličena 31 . oktobra. Besjediće Novica Đurić, predsednik UKCG, Podgorica.
Tematsko veće Uticaj Njegoševog djela na mitropolita Amfilohija biće 1. oktobra. Govoriće Episkop pakrački i slavonski g. Jovan, dr Siniša Jelušić, mr Milorad Durutović.
Mitropolit Amfilohije - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
REGION
Godina bez mitropolita Amfilohija: Nedostaje i reč prekora koja nas gura u slobodu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala