- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srbi u rangu sa neobrazovanima: Anketa o godini nove vlasti uzburkala duhove u Crnoj Gori

CC0 / Pixabay / Znak "Pazi škola"
Znak Pazi škola - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Sadržaj ankete o godini vladavine nove vlasti, koju je sprovela agencija „Damar“ za potrebe Centra za građansko obrazovanje, izazvao je prilično burne reakcije korpusa srpskih intelektualaca u Crnoj Gori. U skoro svim ponuđenim kategorijama jasno se, naime, naglašava dioba: Crnogorci, Albanci, Bošnjaci na jednoj, Srbi na drugoj strani.
Zanimljivo je kako su Srbi skoro svuda „usamljeni“. Osim u jednom slučaju, kada se kaže „Srbi i oni nižeg obrazovnog nivoa“.

Zašto je anketa CGO uzburkala duhove

Profesor Savo Marković, nekada ministar pravde u Vladi SRJ, kaže za „Sputnjik“ da ga nimalo ne iznenađuju rezultati ankete Centra za građansko obrazovanje, nevladine organizacije koja je, kako dodaje, stegonoša bivšeg režima.

„Tvrditi u 21. vijeku da čitav jedan narod nije otvoren za progres, po meni je nacizam. Ne samo rezultati, već i tvorci te ankete samo su dostojni prezira. Očigledno da su rezultati ankete unaprijed režirani, projektovani. Mislim da autorima ankete smeta aktuelna vlast u Crnoj Gori, za koju su glasali ljudi koji podržavaju srpske stranke. Ova anketa je žal za prošlom vlašću, u čije je vrijeme vjerovatno ta NVO dobijala više napojnice“, smatra Marković.

Ima elemenata govora mržnje

On posebno negoduje na pokušaj da se čitav jedan narod u anketi prikaže kao neobrazovan.

„Ja bih im samo preporučio da pogledaju Šangasjku listu — na njoj je Univerzitet u Beogradu u prvih 500 u svijetu, dok je Univerzitet u Podgorici jedno 20.000 mjesta iza. Ovi koji su autori ankete nemaju ideje niti ideologije, njihova jedina svetinja je novac. Mislim da se u ovoj anketi mogu prepoznati i elementi govora mržnje i da ima prostora da intervenišu i neki državni organi“, ocenjuje Marković.

Anketa Centra za građansko obrazovanje (CGO) godinu nakon parlamentarnih izbora izazvala je burne reakcije u dijelu javnosti u Crnoj Gori. U njoj se, kako je saopštila direktorka CGO Daliborka Uljarević, jedno od važnih pitanja odnosilo na opštu percepciju građana kad je reč o pitanju pravca kretanja Crne Gore.
„Onih koji cijene da Crna Gora ide u dobrom pravcu je nešto manje od trećine, pri čemu je prošle godine to bilo više od trećine. Skoro duplo je pao broj onih koji cijene da idemo u veoma dobrom pravcu, malo je porastao broj onih koji misle da idemo u dobrom pravcu. A rast se bilježi u dijelu veoma pogrešnog i pogrešnog pravca. Najmanje onih koji taj pravac vide kao dobar je među mlađom populacijom. Najviše onih koji cijene da idemo u dobrom pravcu je među onim građanima osnovnog obrazovanja, a u nacionalnom smislu među Srbima. Izrazito nezadovoljstvo se bilježi među oniima koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, muslimani Bošnjaci, Albanci i Hrvati“, objasnila je Uljarevićeva.

Stavovi o uvođenju vjeronauke

Što se tiče pitanja uvođenja vjeronauka, u tom segmentu, kaže Uljarevićeva, građani su u ozbiljnoj većini protiv, 58.9 odsto, dok nešto manje od petine to podržava i nešto manje od petine nemaju stav o tome:
„Natprosječnu podršku uvođenju vjeronauka daju građani preko 65 godina, oni bez obrazovanja i srpske nacionalnosti, ali i hrvatske manjine. A snažni protivnici su među Crnogorcima, Bošnjacima, muslimanima i onima koji imaju visoko obrazovanje.“
Posebno je zanimljiva usporedba, kako kaže, tema koje na društveno-političku agendu postavljaju donosioci odluka u odnosu na ono što građani vide kao teme kojima treba da se bavimo u društvu.
„Građani kao najprepoznatljivije teme prepoznaju SPC i temeljni ugovor Vlade i SPC, zatim identitetska pitanja, gdje smo uključili i vrlo aktivno pitanje popisa, pa borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. I značajno niže pozicioniraju naši političari pitanje zdravstva, nezaposlenosti i pravosuđa“, rekla je Uljarevićeva. Građanima i građankama centralna pitanja su nezaposlenost, zatim borba protiv korupcije, dok ih mnogo manje interesuje priča oko Temeljnog ugovora i SPC, dodaje ona.
Navodi da je vrlo izražena disproporcija onoga što građani vide kao problem i onoga što političari pričaju.
Ono što političari pričaju, kaže, dijeli mnogo više crnogorsko društvo, ne odgovaraju na potrebe građana i time naglašavaju vrlo opasnu polarizaciju društva.

Zogović: „Otrovna mržnja“

Milun Zogović, poslanik DF-a, na svom Fejsbuk profilu komentarisao je stavove saopštene iz ankete CGO.
„Glavna promoterka ’građanizma‘, gospođa Uljarević kao dama je pregazila sve granice lijepog ukusa, a kao javni djelatnik sve principe, skrupule i elementarnu pristojnost, trujući medijsko nebo opasnim prizemnostima. To što gospođa Uljarević ne može da prikrije i kanališe mržnju prema srpskom narodu, to je njen problem. Da nije javni radnik, bilo bi potpuno periferno. Srbima je svejedno šta o njima misli Daliborka Uljarević i njoj slični. Otrovna mržnja prema jednom narodu i to prema onom koji je dao nemjerljiv doprinos u stvaranju i opstanku Crne Gore, jeste problem onog ko mrzi, a ne tog naroda čija su posebnost, bogatstvo duhovne i kulturne baštine, kultura i tradicija posebno iritantni za ovu i slične pojave“, kaže Zogović o anketi CGO.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala