Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šef kineske diplomatije u poseti Srbiji, razgovarao sa Anom Brnabić i Dačićem /foto/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji doputovao je u Beograd, gde se sastao sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.
Brnabićeva i Vang Ji razgovarali su o bilateralnim odnosima i načinima njihovog produbljivanja i razvoja.
Premijerka Srbije je zahvalila na pomoći koju je Kina tokom pandemije virusa korona pružila našoj zemlji u stručnoj medicinskoj pomoći, opremi i podršci u vakcinaciji.
To je, dodala je Brnabićeva, samo učvrstilo čelično prijateljstvo dve zemlje koje se produbljuje i projektom izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm.
Premijerka je posebnu zahvalnost izrazila kada je reč o uspešnoj privatizaciji Železare Smederevo, zahvaljujući kojoj je, kako je naglasila, sačuvano više hiljada radnih mesta, kao i pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.
Srbija, takođe, pridaje veliki značaj i pruža snažnu podršku globalnoj inicijativi kineskog predsednika Si Đinpinga „Pojas i put“ i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ, dodala je predsednica Vlade Srbije.
„Naša ambicija za daljim razvojem političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa je velika“, rekla je Brnabićeva i čestitala kineskoj strani na 100 godina od osnivanja Komunističke partije.
Vang Ji je ukazao da se prijateljstvo dve zemlje, na ravnopravnim osnovama, razvija u korist oba naroda. Kina je, dodao je on, spremna da i dalje bude istinski prijatelj Srbiji i zato Beograd može u potpunosti da računa na svaku vrstu pomoći koja bude potrebna.

„Odnosi dve zemlje dostigli novi nivo“

Vang Ji se potom sastao i sa predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem.
U srdačnom i prijateljskom razgovoru dvojice bivših kolega istaknuto je da su odnosi između dve zemlje tradicionalno dobri i da su uprkos svim preprekama poslednjih godina dostigli jedan potpuno novi nivo.
Dačić je iskoristio priliku da još jednom izrazi veliku zahvalnost Kini za pomoć koju je tokom prethodne godine uputila narodu Srbije zbog krize izazvane pandemijom virusa kovid 19.
„Nesebična pomoć koju Kina nastavlja da pruža je pravi dokaz strateškog partnerstva i prijateljstva između naše dve zemlje“, rekao je Dačić.
Izrazivši zahvalnost bivšem kolegi na srdačnoj dobrodošlici, Vang Ji je rekao da njegova poseta predstavlja još jednu potvrdu prijateljstva dve zemlje.
Dačić je takođe izrazio zahvalnost na principijelnoj podršci Kine u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i istakao zainteresovanost nase zemlje za dalje intenziviranje političkog dijaloga na najvišem i visokom nivou, kao i unapređenje saradnje u različitim oblastima, preneo je Tanjug.
Kako je najavljeno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa kineskim zvaničnikom u četvrtak u Palati Srbija.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala