- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski patrijarh: „Virtuelna crkva“ je surogat

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh Kiril
Patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril smatra da crkva ne može na pravi način da funkcioniše u on-lajn formatu, samo fizičko prisustvo u hramu osigurava punoću ljudske i božje zajednice.

„Za nas ‘virtuelna crkva’ predstavlja surogat koji ne može da ima pravu ulogu u odnosu čoveka i Boga, kao što začin ne može da u potpunosti zameni ukus hrane“, rekao je patrijarh Kiril u intervjuu listu „Forbs Francuska“.

On je dodao da u drugim oblastima hrišćanskog života i službe inovacije mogu biti prikladne.

„Crkva je uvek rado koristila nove tehnologije za štampanje knjiga ili u arhitekturi i koristi elektronsku tehnologiju za propovedanje reči Božije. Aktivno se razvija zajednica sveštenika-blogera i formiraju se mobilni aplikacije koje imaju za cilj misionarstvo“, rekao je on.

Patrijarh Kiril je napomenuo da je u teškom periodu pandemije, kada su hramovi Ruske pravoslavne crkve bili zatvoreni, emitovano bogosluženje kako bi ljudi imali mogućnost da se mole barem ispred ekrana na kompjuterima i televizorima.
Pored toga, pojavio se i pokret „Podrži svoj hram“, kada vernici nemaju mogućnost da lično dođu u hram, ali svoje donacije crkvi šalju preko on-lajn banaka. Patrijarh Kiril je dodao i da je ova praksa veoma rasprostranjena.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2021
RUSIJA
Ruski patrijarh: Na pomolu raskol između grčkog i slovenskog pravoslavlja
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala