- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Uskoro registracija dečje vakcine protiv virusa korona

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja ruske vakcine "Sputnjik Ve" u Kazahstanu
Proizvodnja ruske vakcine Sputnjik Ve u Kazahstanu - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Uskoro se očekuje registracija dečje vakcine protiv virusa korona, saopštio je za Sputnjik direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.
„Eksperti rade, u toku je ekspertiza vakcine. Nadam se da će uskoro biti doneta pozitivna odluka o vakcinaciji“, rekao je Gincburg.
Prema rečima šefa jedne od laboratorija centra „Gamaleja“ Vladimira Guščina, vakcina protiv virusa korona za adolescente po sastavu je veoma slična vakcini „Sputnjik Ve“ (Sputnik V).
„Međutim, vakcina je specijalno optimizovana za adolescente kako bi se postigla optimalna efikasnost uz minimalnu reaktogenost“, rekao je Guščin.
Takođe je izrazio nadu da će uskoro biti doneta odluka o korišćenju vakcine za adolescente.
„Najvažnije što treba da znate jeste da i adolescenti treba da se vakcinišu. To je sada praksa u svetu, dakle sve zemlje u kojima uspešno teče program vakcinacije ne ograničavaju se samo na odrasle, nego prvo prelaze na adolescente. Sada se već aktivno govori o vakcinaciji od pete godine. U našem slučaju centar 'Gamaleja' je sproveo kliničko istraživanje i dobijeni su svi neophodni podaci da računamo na to da će u najskorije vreme eksperti Ministarstva zdravlja završiti ekspertizu i doneti pozitivnu odluku o korišćenju vakcine 'Sputnjik M'“, istakao je stručnjak.
Ranije je Ministarstvo zdravlja Rusije dobilo od centra „Gamaleja“ paket dokumentacije za registraciju vakcine za prevenciju kovida 19 kod adolescenata. Ukoliko vakcina bude odobrena, vakcinacija će biti dobrovoljna i imunizacija će se obavljati uz saglasnost roditelja ili zakonskih staratelja, saopštio je Sputnjiku pomoćnik ministra zdravlja Aleksej Kuznecov.
Gincburg je u oktobru saopštio da bi vakcina protiv virusa korona za decu mogla da dobije naziv „Sputnjik M“, gde „M“ znači „za maloletne“.
Ampula sa vakcinom protiv kovida Gam-Kovid-Vak (Sputnjik Ve) - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
RUSIJA
Direktor Centra „Gamaleja“: „Sputnjik Ve“ efikasan protiv nove mutacije kovida
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala