- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Uzajamno priznati sertifikate o vakcinaciji

© REUTERS / REUTERS TVKovid propusnice na aplikaciji mobilnog telefona
Kovid propusnice na aplikaciji mobilnog telefona - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Rusija se zalaže za izradu procedure za uzajamno priznavanje dokumenata o vakcinaciji protiv virusa korona sa različitim zemljama, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Rusija je posvećena stvarnom doprinosu rešavanju problema obezbeđivanja slobodnog i nediskriminatornog pristupa vakcinama protiv kovida 19 za građane svih država. Zalažemo se za razvoj procedure uzajamnog priznavanja sertifikata o vakcinaciji“, rekao je Putin u video-obraćanju učesnicima Istočnoazijskog samita.

On je napomenuo da je bez toga, u sadašnjim uslovima, gotovo nemoguće nesmetano kretanje građana različitih zemalja.
Ruski lider predložio je da se pod pokroviteljstvom Istočnoazijskog samita uspostavi regionalni mehanizam saradnje u borbi protiv pandemije.
Putin je naveo da će Rusija uskoro predstaviti konkretna razmatranja u vezi sa time preko eksperata.
On je dodao i da je Rusija spremna da razmeni iskustva sa zainteresovanim stranam o praktičnim pitanjima u borbi protiv kovida.
„Mogli bismo da proširimo program obuke specijalista-epidemiologa država-članica ASEAN-a u Centru za proučavanje bioloških bezbednosnih problema u Vladivostoku“, primetio je Putin.
Prema Putinovoj proceni, „istočnoazijski samiti predstavljaju dobru priliku za diskusiju o Azijsko-pacifičkom regionu, mapiranje načina za rešavanje najakutnijih problema, razvijanje mera za održavanje mira i stabilnosti i jačanje uzajamno korisne i višestruke saradnje“.
„Naš zajednički region zaista je postao jedan od najdinamičnijih globalnih centara političke, poslovne i investicione aktivnosti. Pri tome se suočava sa ozbiljnim izazovima i pretnjama u oblasti bezbednosti, ekonomskog i društvenog razvoja kojima se u poslednje dve godine dodao i virus korona“, zaključio je predsednik Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala