- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pskovsko-pečerski manastir: Jedini manastir u Rusiji koji nikada nije zatvaran

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaBlagoveštenska crkva, Sretenjska crkva i riznica u Pskovsko-pečerskom manastiru u blizini Pskova
Blagoveštenska crkva, Sretenjska crkva i riznica u Pskovsko-pečerskom manastiru u blizini Pskova - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Pskovsko-pečerski manastir jedan je od najpoznatijih i najvećih muških manastira Ruske pravoslavne crkve. Osnovan je 1473. godine, a za sve vreme postojanja manastir se nikada nije zatvarao, uprkos razornim naletima Nemaca, Šveđana, Litvanaca i pritisku komunističke vlasti.
Manastir je 50 kilometara udaljen od Pskova, nalazi se u gradu Pečora, a naziv je dobio po prirodnim pećinama (staroruski pečera – pećina) za koje kažu da su „Bogom date“.
Na tom području su se prvi naselili monasi Kijevsko-Pečerskog manastira koji su u 13-14. veku bežali na sever pod najezdom Mongola. U letopisu je sačuvano ime jednog od prvih monaha – prepodobnog Marka.
Tu je 1473. godine osveštana pećinska crkva Uspenja Presvete Bogorodice koju je iskopao prepodobni Jona u peščarskom uzvišenju. Ta godina se smatra godinom osnivanja kompleksa. Brdo u kome se nalaze Uspenjska crkva i „Bogom date pećine“ naziva se Sveta gora.
U okviru Pskovsko-pečorskog manastira nalaze se crkve: Uspenjska, Pokrovska, Sretenjska, Mihajlovska, Nikoljska, Blagoveštenjska, Lazareva, Voskresenja Hristovog, Kornilevska, Prepodobnika Pskovsko-pečerskih monaha, te zvonik. U okviru manastira nalaze se i igumanski dom, monaške kelije i manastirska riznica. Sastavni deo manastira su i odbrambene zidine sa kulama i dva sveta izvora, te „Bogom date pećine”.
Prazničnim danima manastir posećuje veliki broj vernika. Pogledajte kako je izgledala litija i liturgija u manastiru na Veliku Gospojinu 2019. godine.
Kirillo-Belozerskiй monastыrь - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
RUSIJA
Manastir Optinska pustinja – duhovni centar gde su po savet dolazili Tolstoj i Dostojevski
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala