Nova gasna veza Srbije i RS: Priprema gradnje cevovoda do Banjaluke, pre toga razgovori s Rusijom i EU

© Tanjug / SINISA KUPINOVICSpajanje cevi Balkanskog toka.
Spajanje cevi Balkanskog toka. - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Zahvaljujući "Balkanskom toku" Srbija je obezbedila sigurno snabdevanje gasom bez obzira na energetsku krizu, a sada se priprema i priključivanje Republike Srpske na ovaj sistem izgradnjom cevovoda do Banjaluke, pišu Novosti.
Realizacijom tog projekta Srbija povećava tranzitni kapacitet, dok je za Srpsku gasifikacija od nacionalnog interesa, jer će doprineti njihovom bržem ekonomskom razvoju.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle nedavnog sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u Beogradu rekao da su najdetaljnije govorili o pripremi zajedničke platforme za razgovore sa partnerima iz EU i Rusije, o izgradnji kraka gasovoda sa teritorije Srbije do Banjaluke.
U Republici Srpskoj su gasifikovani ili imaju izgrađenu infrastrukturu za ovaj energent samo Zvornik i područje dela grada Istočno Sarajevo, a sekundarnu mrežu ima Bijeljina.
Vojislav Vuletić, iz Udruženja za gas, ističe da je planirani krak značajan jer će plavim energentom snabdevati Srpsku u delu u kojem ga sada nema. On ocenjuje da će deo ovog cevovoda na teritoriji Srbije doprineti i gasifikaciji sremskog dela Srbije.
Sporazum o izgradnji ovog gasovoda polovinom marta potpisali su u Banjaluci predstavnici "Srbijagasa" i preduzeća "Gas-Res" iz Srpske, a trebalo bi da bude završen u narednih pet godina. Predviđeno je zajedničko učešće u gradnji cevovoda Inđija-Mačvanski Prnjavor-Bijeljina-Banjaluka-Novi Grad. Njegova dužina na teritoriji Srbije iznosiće oko 90, a u Srpskoj 320 kilometara. Planirano je da kapacitet gasovoda bude 1,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Dozvola za ovaj projekat je dobijena još 2002. godine, ali tek sada su se stekli uslovi za njegovu realizaciju.
Drugi sagovornik "Novosti" ističe da je najznačajnije što Srbija i u uslovima poremećaja tržišta ima sigurnu isporuku gasa koja obezbeđuje funkcionisanje privrede i tople domove za građane i da je važno da se i za RS to omogući.
„Sada u krizi se vidi koliko je važno što smo izgradili "Balkanski tok" uprkos pritiscima“, ocenjuje on. „Mi ćemo sigurno imati gas, a pitanje cene je nešto drugo. Nama je interes da takvu energetsku stabilnost ima i Republika Srpska zbog našeg naroda.“
Objašnjavajući zašto je planirano da Srbija i Srpska razgovaraju sa Evropskom unijom o gasovodu do Banjaluke, on kaže da je potrebno da se obezbedi da sve bude u skladu sa Trećim energetskim paketom EU koji insistira na zaštiti konkurencije.
U suprotnom, kako navodi, Brisel bi mogao da sprečava njegovu izgradnju. Upravo zato, ovaj krak će biti dvosmeran, što znači da će biti omogućeno spajanje na druge gasovodne projekte u regionu.
Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović je govoreći o ovom kraku do Banjaluke, nedavno ocenio da je postojanje gasovoda jednako mogućnosti razvoja i istakao da to nije nikakvo političko pitanje, jer on nije namenjen samo Srbima. On je rekao da je gasno javno preduzeće iz Srbije spremno da sarađuje i sa Federacijom BiH i predložio je da obe strane nastupaju zajedno prema dobavljačima, kako bi postigli bolje komercijalne uslove.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala