- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačka potvrdila korist od „Severnog toka 2“

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Gasovod „Severni tok 2“ stvara više mogućnosti za transport gasa u Evropu tokom perioda velike potražnje, izjavili su za Sputnjik u Ministarstvu ekonomije Nemačke.
„Kako bi se osigurala bezbednost u snabdevanju Evropske unije i zemalja-članica (uključujući i Nemačku), gasovod ‘Severni tok 2’ predstavlja novi i dodatni kapacitet za uvoz prirodnog gasa. Dodatni kapacitet stvara dodatne transportne mogućnosti... To je još jedan put kojim gas ide od tačke A do tačke B: iz Rusije u Nemačku, a odatle u celu Evropu“, naveli su u Ministarstvu.
„Kao i novi put, ‘Severni tok 2’ stvara više mogućnosti i kapaciteta za transport, na primer tokom perioda velike potražnje ili kada su u toku građevinski radovi na drugim gasovodima“, naglasilo je Ministarstvo.
Nemačko ministarstvo ekonomije i energetike u utorak je nemačkom regulatoru dalo formalno mišljenje da sertifikacija operatora „Severnog toka 2“ ne ugrožava bezbednost isporuka gasa Nemačkoj i drugim zemljama EU.
Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala