- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačka: Dronove u Donbasu može da upotrebljava samo OEBS; Lavrov: Proveravamo informacije

CC BY 4.0 / Ministry of Defence of Ukraine / Dron ukrajinskih vazduhoplovnih snaga "Vajraktar" TB2
Dron ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Vajraktar TB2 - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Berlin je u toku sa informacijama da su ukrajinske snage upotrebile turske bespilotne letelice „Bajraktar“, ali optužuje sve strane sukoba za korišćenje dronova, koje prema Minskim sporazumima mogu da upotrebljavaju samo posmatrači OEBS-a, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Andrea Zase.
„Poslednjih nedelja specijalna posmatračka misija OEBS-a zabeležila je porast kršenja režima tišine, a korišćeno je i teško naoružanje. Time se krše Minski sporazumi koje su se Rusija i Ukrajina obavezale da će primenjivati. Osim toga, sve strane koriste bespilotne letelice što prema Minskim sporazumima može da radi samo posmatračka misija OEBS-a. Ponovo pozivamo sve strane na deeskalaciju“, rekla je Zase na brifingu.

Lavrov: Proveravamo informacije o primeni dronova u Donbasu

Sa svoje strane, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Moskva proverava informacije o upotrebi turskih bespilotnih letelica u Donbasu od strane Ukrajine.
„Što se tiče izveštaja o primeni bespilotne letelice ‘Bajraktar’ na položajima u Donbasu, ponovo proveravamo ove informacije. Iz poslednjih izjava kojima obiluju kijevske vlasti i koje one izbacuju, veoma je teško shvatiti gde je istina, a gde izmišljotina“, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.
Prema njegovim rečima, Moskva proverava ove informacije „svim raspoloživim sredstvima“, uključujući i kontakte sa predstavnicima Donbasa.
Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je u utorak da su vojnici prvi put upotrebili jurišnu bespilotnu letelicu „Bajraktar“ u Donbasu, koji je navođenom bombom uništio top protivnika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala