„Na sav glas“ – 53. Bemus održava se od 1. do 13. novembra

© Tanjug / Marko ĐokovićBEMUS
BEMUS - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Beogradske muzičke svečanosti, 53. po redu, održaće se od 1. do 13. novembra pod sloganom „Na sav glas”.
Na ovogodišnjem izdanju festivala publika će imati mogućnost da čuje izuzetne umetnike iz sveta, kao i izvrsne muzičare i orkestre iz naše zemlje, a nakon zvaničnog zatvaranja 14. novembra održaće se „Bemus na bis“, u okviru kojeg će nastupiti pijanista Aleksandar Madžar, koji će se publici predstaviti Betovenovim klavirskim sonatama.
Umetnički direktor Bemusa Bojan Suđić je predstavio program manifestacije, ocenjujući da je on veoma kvalitetan i reprezentativan kad je reč o umetnicima koji nastupaju.
Izdvojio je predstojeće nastupe pijanistkinje Hatje Bunijatišvili (1. i 3. novembra od 20 časova u Kolarcu) i baritona Tomasa Hempsona (4. novembra od 20 časova u Kolarcu), te violončelistkinje Ksenije Janković i pijaniste Aleksandra Madžara (8. novembra u Madlenijanumu, odnosno 14. novembra u Kolarcu), kao i atraktivnog solistu Denisa Šapovalova (5. novembra u Kolarcu), Hor „Branko” iz Niša i druge.

U ime izvođača obratila se Nataša Jović Trivić, koja je predstavila operu Milenka Živkovića „Dečja soba”, kojom će se predstaviti muzičko-opersko-teatarska organizacija „MOTO” (13. novembra u 20 časova u Malom pozorištu „Duško Radović”).
Bemus se i ove godine realizuje pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, podršku je pružilo i Ministarstvo kulture i informisanja, a organizator je Centar beogradskih festivala.
Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl osvrnuo se na „Bemus kontinuiteta” zbog vremena pandemije jer je osnovni zadatak da se manifestacije održe u nimalo lakim okolnostima.

„Možda se neće pamtiti svi koncerti ili neki koji su silom prilika otkazani, ali će se pamtiti da se Bemus održao i 2020. i 2021. godine. Nadam se da ćemo sledeću manifestaciju imati u normalnim prilikama, posebno sada kada imamo vakcine, zbog čega pozivamo sve građane da se vakcinišu“, rekao je Karl.

On je dodao da je ove godine napravljeno ono najbolje što je bilo moguće, što važi i za druge manifestacije kulture od značaja za Grad Beograd.
Damir Handanović, v. d. direktora Centra beogradskih festivala, poručio je da se sem ove spremaju i ostale manifestacije, Fest, Beogradska zima, a u kom obimu će se raditi zavisiće od pandemije.

“Borićemo se i nadalje da naši građani imaju dobre kulturne sadržaje, po čemu je Beograd poznat. Predstoji jedanaest koncerata u Kolarčevoj zadužbini, Madlenijanumu i Kripti Hrama Svetog Save, kao i u Malom pozorištu 'Duško Radović'”, rekao je Handanović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala