- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Reči Zelenskog o Krimu – teritorijalna pretenzija prema Rusiji

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Izjava ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog o tome da će Ukrajina vratiti i Krim u svetlu najave vraćanja „Skitskog zlata“ Kijevu nisu ništa drugo do reči o teritorijalnim pretenzijama prema Rusiji, smatra portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Naravno, izjava o vraćanju Krima je danas ništa drugo do izjava o teritorijalnim pretenzijama prema Ruskoj Federaciji. Takve izjave mogu da imaju negativne posledice“, upozorio je portparol ruskog predsednika.
S tim u vezi, istakao je da će Moskva proučiti dalju perspektivu na sudu za vraćanje „Skitskog zlata“.
„Što se tiče 'Skitskog zlata', predstoji nam da najdetaljnije proučimo dalje sudske izglede za zaštitu naših interesa i da zatim sprovedemo pravne postupke koje su moguće za nastavak tog procesa“, objasnio je Peskov.

Odluka Amsterdama – pustiti kozu u kupus

Istovremeno, lider Krima Sergej Aksjonov poručuje da će Ministarstvo spoljnih poslova i vlada Rusije učiniti sve što je potrebno kako bi „Skitsko zlato“ bilo vraćeno na Krim.
„Po mom mišljenju, odluka je bila očekivana. Danas imamo samo pravne metode borbe ili uvođenje nekih recipročnih sankcija, mera i tako dalje. Mislim da će MIP i vlada Ruske Federacije uraditi sve da se kolekcija vrati kući. Vreme će pokazati šta će biti“, smatra on.
Lider Krima je podsetio da je sud Amsterdama doneo odluku da kolekciju Krima preda na čuvanje Ukrajini.
„To se zove 'pustiti kozu u kupus'. Izgleda da sve što ukrajinskim zvaničnicima daju na čuvanje, na kraju više neće biti pronađeno. Samo Federalna služba bezbednosti (FSB) će moći da pronađe na kraju gde se nalazi naša imovina, artefakti“, konstatovao je Aksjonov.
Apelacioni sud u Amsterdamu doneo je u utorak odluku da Muzej „Alard Pirson“ treba da preda Kijevu „Skitsko zlato“ na čuvanje do „stabilizacije situacije na Krimu“. Krim ne prihvata odluku i spreman je za dalju borbu.
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je povodom odluke suda da „Kijev uvek vraća svoje, da će prvo vratiti svoje zlato, a potom i Krim“.
Podsetimo, „Skitsko zlato“ je kolekcija od oko 2.000 artefakata iz četiri krimska muzeja koji su pozajmljeni za izložbu amsterdamskom muzeju „Alard Pirson“ početkom februara 2014. godine pre nego što se Krim ujedinio sa Rusijom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala