- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: „Gasprom“ vodi pregovore s Moldavijom o gasu isključivo na komercijalnoj bazi

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaGasno čvorište kompanije "Gasprom"
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Ruska gasna kompanija „Gasprom“ vodi pregovore o produženju ugovora o isporukama gasa Moldaviji strogo na komercijalnoj bazi, piše londonski „Fajnenšel tajms“.
U članku britanskog dnevnika, koji se poziva na svoje izvore upoznate sa pregovorima Rusije i Moldavije, navodi se da je „Gasprom“ voljan da spusti cenu gasa ako Kišinjev pristane da unese korekcije u Sporazum o slobodnoj trgovini sa EU i odloži primenu pravila EU koja se tiču liberalizacije gasnog tržišta.

„ ‘Gasprom’ vodi pregovore o nastavku ugovora o isporukama gasa u Moldaviju isključivo na komercijalnoj bazi. Smatramo da je nekorektno komentarisati sporazume Moldavije sa drugim snabdevačima“, rekli su za „FT“ u ruskoj kompaniji.

Podsetimo, Moldavija je nabavljala gas od „Gasproma“ po ugovoru iz 2008. godine koji je istekao 30. septembra. Strane nisu uspele da se dogovore o novim uslovima i ugovor je produžen samo na mesec dana, pri čemu je cena gasa na tržištu porasla na 790 dolara za hiljadu kubnih metara.
Prema izvorima britanskog lista, Rusija je formulisala uslove za novi dugoročni ugovor tako da on treba da se postigne na bazi tržišnih evropskih cena za gas, ali je ruska strana spremna na popust do 25 odsto ako moldavska strana izmiri nagomilani dug za isporučeni gas ali ne momentalno nego na odloženo. Pregovori dve strane se nastavljaju.
U međuvremenu, Moldavija je postigla dogovor o kupovini milion kubnih metara gasa od holandske kompanije „Vitol“ i isto toliko od poljske PGNiG. Cena po kojoj je nabavljen gas nije obelodanjena.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
RUSIJA
Kremlj: Dali smo dobru ponudu Moldaviji, gas iz druge zemlje koštaće više od ruskog
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala