- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Lomi li se sukob Amerike i Kine preko Tajvana I Svet sa Sputnjikom

Tajpej
Tajpej - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Sjedinjene Države, pored zdušnog zalaganja za državnost tzv. Kosova, sad i Tajvan pokušavaju da na mala vrata uvedu u UN. To nagoveštavaju razgovori tajvanskih i američkih zvaničnika o tome kako omogućiti da Tajpeh „smisleno“ učestvuje u radu UN
Susret upriličen uoči obraćanja kineskog predsednika Si Đinpinga povodom 75 godina kineskog članstva u Svetskoj organizaciji smišljen je kao očigledna provokacija Pekinga, a dodano pojačan apelom američkog državnog sekretara Entonija Blikena ostalim zemljama da podrže „snažno“ učešće Tajvana u sistemu UN.
Zašto se SAD poigravaju promovisanjem Tajvana u UN kad i same nemaju pune diplomatske odnose s tom teritorijom? Dokle je Vašington spreman da ide u zaštiti interesa Tajpeja? Može li Tajvan ikada da preskoči kineski veto i zakuca na vrata UN? Kakva je politička težina i poruka činjenice da je Tajvan priznalo nepriznato Kosovo? Kako se i na Balkanu brani politika „jedne Kine“?
Odgovore na ova pitanja potražićemo u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ čiji su gosti nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović i dr Dragana Mitrović profesor na fakultetu Političkih nauka u Beogradu.
Emisiju uređuje i vodi Tatjana Trikić.
Slušajte nas na talasima Radio Novosti 104,7 megaherca, gledajte na fejsbuk stranici Sputnjika i odloženo na jutjub kanalu Sputnjik Srbija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala