- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Nema nikakvih političkih uslova za Moldaviju po pitanju gasa

© Sputnik / Alekseй MaйševMoskovski Kremlj i crkva Svetog Vasilija Blaženog
Moskovski Kremlj i crkva Svetog Vasilija Blaženog - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Nikakvih političkih uslova u pregovorima Rusije i Moldavije o isporukama gasa nema i ne može biti, radi se isključivo o komercijalnom pitanju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Peskov je tako reagovao na pisanje britanskog „Fajnenešel tajmsa“ o tome da je „Gasprom“ navodno zvaničnicima Moldavije saopštio da će sniziti cene za gas ako zemlja bude spremna da unese korekcije u Sporazum o slobodnoj trgovini koji ima sa EU i ako odloži primenu pravila Brisela koja se tiču liberalizacije gasnih tržišta i omogućavaju veću konkurenciju.
„Ne, nikakvih političkih momenata tu nema i ne može biti, to je isključivo komercijalno pitanje. Postoji potražnja za gasom, postoji komercijalna ponuda, postoji predloženi popust, a postoji takođe i problem nagomilanog duga. Sve to ima samo komercijalni karakter. Nema ni govora o bilo kakvoj politizaciji“, rekao je portparol Kremlja .
Podsetimo, Moldavija je nabavljala gas od „Gasproma“ po ugovoru iz 2008. godine koji je istekao 30. septembra. Strane nisu uspele da se dogovore o novim uslovima i ugovor je produžen samo na mesec dana, pri čemu je cena gasa na tržištu porasla na 790 dolara za hiljadu kubnih metara.
Maketa projekta TE-TO Pančevo  - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
RUSIJA
Kišinjev ne priznaje dug prema „Gaspromu“ i rizikuje obustavu isporuka gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala