Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Gradonačelnik: Mangup koji je potpuno promenio Beograd za samo 10 godina

© Sputnik / Lola Đorđević Film "Gradonačelnik"
 Film Gradonačelnik - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Ako biste Beograđane pitali koji je najuspešniji gradonačelnik Beograda, najveći broj njih će odgovoriti: Branko Pešić. O Branku Pešiću snimljen je dokumentarni film pod nazivom „Gradonačelnik.“, čiju režiju potpisuje Vuk Dapčević, a scenarista je Duška Jovanić. Film je finansirao Grad Beograd, a premijera je 28. oktobra u Kombank dvorani.
„Mislim da je kroz ovaj film pokazano šta suštinski treba da ima gradonačelnik — da malo mora da bude mangup, da mora da zna kako da uzme pare od viših institucija, da mora da zna da se izbori na različite načine i da mora sve da uradi da bi razvio Beograd. Ovo je divna priča o jednom divnom čoveku. Ovim smo trajno i zauvek sačuvali priču o Branku Pešiću“, kaže za Sputnjik Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda i dodaje da je nekoliko svedoka koji se pojavljuju u filmu u međuvremenu preminulo, što filmu takođe daje na značaju. Radi se o autentičnim svedočenjima ljudi iz bliskog Pešićevog okruženja.

Film u čast Branka Pešića — trajno sećanje na najpopularnijeg gradonačelnika

Film „Gradonačelnik.“ pokazuje da Beograd ume da se oduži svojim značajnim građanima, ne samo spomenikom. Ali i spomenik Branku Pešiću, prema Vesićevim rečima, u planu je — biće podignut u Zemunu, gde je Pešić živeo u svojoj porodičnoj kući.
© Sputnik / Lola ĐorđevićKonferencija za novinare povodom projekcije filma „Gradonačelnik”
Konferencija za novinare povodom projekcije filma „Gradonačelnik” - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Konferencija za novinare povodom projekcije filma „Gradonačelnik”
Branko Pešić je sinonim za strast i borbu za Beograd. On je bukvalno živeo za svoj grad i svoju funkciju u nije shvatao kao prelaznu fazu u daljem napredovanju, dodaje Vesić.
„To samo pokazuje da ako hoćete da budete uspešan gradonačelnik Beograda, ne možete da budete birokrata, već morate da budete malo drugačiji. Ako pogledate gradonačelnike Moskve, Luškova i Sobjanjina, gradonačelnika Njujorka Rudija Đulijanija, gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, svi su oni bili drugačiji u odnosu na mejnstrim. Ako hoćete da budete gradonačelnik, to mora tako“, smatra Vesić.
Branko Pešić bio je čovek koji je danonoćno radio i za koga reč „dostignuće“ nije predstavljala ništa posebno, već se podrazumevala; on je bio gradonačelnik mog detinjstva, rekla je na konferenciji za novinare scenaristkinja filma Duška Jovanić.
„Bio je vanserijski čovek koji je spajao osobine zemunskog mangupa, a s druge strane čoveka koji je plivao uz Dunav i Titu mogao da kaže ono što drugi nisu mogli na jedan fini, mangupski, zemunski način“, kaže Jovanićeva.

Mangup u redovima jugoslovenskih političara

A na mangupski način, Pešić je ušao i u posleratnu politiku Jugoslavije. Bio je pozvan u kabinet Aleksandra Rankovića, tada svemoćnog saveznog ministra unutrašnjih poslova, koji mu je zatražio izveštaj o snabdevenosti Beograda hlebom i mlekom. „Šta treba da stoji u izveštaju“, upitao je Pešić, „da hleba ima, ili da ga nema“.
„Tog momenta je prekaljenom Leki Rankoviću bilo jasno s kim ima posla i tog trenutka je Branko Pešić ušao u politiku“, konstatuje Jovanićeva.
Drugi njegov mangupski potez bio je kada su ga pitali kako će finansirati Fest, njegov odgovor da će od tapkaroša ispred tadašnjeg Doma sindikata napraviti samoupravnu zajednicu koja će finansirati ovaj, danas najznačajniji filmski festival u Srbiji.
Kakav je bio Branko Pešić, prisetio se i Nenad Ristić, nekadašnji direktor Radio televizije Beograd i urednik Beogradske hronike, koja je počela sa radom baš na Pešićevu inicijativu.
Miroslav Josić Višnjić i Miloš Crnjanski (desno) - Sputnik Srbija, 1920, 01.04.2021
Kako je Crnjanski „postao“ Branko Pešić: Pogrešna slika velikog pisca na sajtu Vlade Srbije /foto/
Na godišnjicu te emisije 1979, Ristić je imao nameru da pozove Pešića u studio. Međutim, s obzirom da je Pešić u to vreme bio u nemilosti, ta se ideja nije dopala tadašnjem glavnom uredniku Dušanu Miteviću.

„Ako dovedeš Branka Pešića u studio, sutra smo na sednici gradskog komiteta teme ti i ja, rekao mi je Mitević. Okrenuo sam Pešića da mu kažem da sam ’upao u sirće‘, a on mi odgovara da nije ni hteo da gostuje u studiju, već da mi dođemo kod njega kući, gde će on biti domaćin“, priča Ristić.

Na kraju, Branko Pešić je bio gost u emisiji, ali u manjem studiju, a gradski komitet se nije bunio jer je kao gost najavljen tadašnji šef savezne Udbe Stane Dolanc.

Beograđanka, Gazela, bazeni, hoteli, festivali…

Branko Pešić je bio izuzetno kompleksna ličnost. Devet godina i četrnaest dana, koliko je bio gradonačelnik Beograda, bile su turbulentne godine — od studentskih demonstracija do Festa, kaže reditelj Vuk Dapčević.

„Po meni, sutra bi trebalo da bude praznik u čast Branka Pešića. Branko Pešić vam se podvlači pod kožu i probao sam da emociju odvojim od filma. Ovo je zapravo moje, Duške Jovanić i velikog montažera Svetolika Miće Zajca viđenje velikog Branka Pešića“, kaže Dapčević.

Za Branka Pešića se govorilo da je u Beogradu popularniji čak i od Tita. Ilegalac, partizan, bokser, boem, političar, Zemunac, Beograđanin. Sve to bio je Branko Pešić. U periodu od 1964. do 1974, kada je Pešić bio prvi čovek Beograda ili, kako mu je glasila funkcija, predsednik Skupštine grada Beograda, podignuti su most „Gazela“, „Beograđanka“, hale „Pionir“ i „Pinki“, hotel „Jugoslavija“. U njegovo vreme završen je Muzej savremene umetnosti, prokopan je Terazijski tunel, izgrađena je Mostarska petlja, kao i bazeni „Olimp“ i „25. maj“, a Ada Ciganlija postala je uređeno kupalište.
Za vreme Branka Pešića počeli su Bitef i Fest, Studio B je počeo da radi, a na Novom groblju izgrađena je Aleja zaslužnih građana. Svoje ideje sprovodio je čeličnom voljom i uvek je pronalazio način da svoje ideje ostvari.
U filmu „Gradonačelnik.“ govore njegovi bliski prijatelji i saradnici, kako je Pešić govorio, pajtosi — šef kabineta Nebojša Bogunović, sekretarica Olga Stojiljković, kao i ćerka i sin — Sofija i Lazar Pešić. Premijera filma gradonačelnik biće održana 28. oktobra u Kombank dvorani.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala