- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Direktor Centra „Gamaleja“: „Sputnjik Ve“ efikasan protiv nove mutacije kovida

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaAmpula sa vakcinom protiv kovida "Gam-Kovid-Vak" ("Sputnjik Ve")
Ampula sa vakcinom protiv kovida Gam-Kovid-Vak (Sputnjik Ve) - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Ruska vakcina protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) štiti od svih varijanti virusa korona, uključujući i novi delta soj, izjavio je za Sputnjik direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

„Vakcina ‘Sputnjik Ve’ je efikasna protiv svih varijanti, nijedna od varijanti nije postala epidemijski značajnija od prvobitne varijante“, rekao je Gincburg odgovarajući na pitanje da li će „Sputnjik Ve“ biti efikasan protiv novog delta soja virusa korona.

On je primetio da se stalno pojavljuju nove varijante delte. Istovremeno, ne postoji nijedna varijanta, bar ne u Moskvi, koja bi po rasprostranjenosti premašivala deseti deo procenta, dodao je on.
U ponedeljak su u Moskvi i Podmoskovlju otkrivena tri slučaja infekcije novom varijantom delta soja AY.4.2.
Ranije je Agencija za zdravstvenu zaštitu Velike Britanije saopštila da mutacija AY.4.2 može imati veću stopu širenja u poređenju sa deltom.
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, indijski soj (delta), nazvan B.1.617, identifikovan je u oktobru 2020.godine. Odlikuje se skraćenim periodom inkubacije i povećanim opterećenjem organizma. Osim toga, produžio se period njegovog uklanjanja iz tela, što lekarima otežava da odrede trenutak oporavka.
Delta nastavlja da mutira. Postoji već nekoliko podvrsta, od kojih naučnici za najopasniji smatraju varijantu delta plus. Status novootkrivenog AY.4.2 stručnjaci još nisu odredili.
Vakcina protiv kovida Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
RUSIJA
Efikasnost vakcine „Sputnjik lajt“ protiv delta soja 70 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala