- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika: Izručite nam Asanža – kad ga osudimo, može da služi kaznu u Australiji

© AP Photo / Kirsty WigglesworthDžulijan Asanž
Džulijan Asanž - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2021
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države obećale su Velikoj Britaniji da će, ako izruči osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, on moći da u Australiji, zemlji u kojoj je rođen, odsluži bilo koju kaznu koju mu izrekne američki sud, navodi se u dokumentima.
SAD su se ranije žalile na odluku britanskog sudije da Asanž ne treba da bude izručen toj zemlji, jer bi, kako tvrdi London, bio u velikoj opasnosti da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.
"Sjedinjene Države pružile su uveravanja da će pristati da Asanž bude prebačen u Australiju kako bi služio bilo koju zatvorsku kaznu koja mu je izrečena", navodi se u dokumentu koji su Apelacionom sudu u Londonu predstavili advokati koji zastupaju američku vladu.
Vašington je takođe pružio uveravanja Apelacionom sudu u Londonu da će Asanžu biti pružen bolnički i psihološki tretman kakav mu preporuči kvalifikovani lekar udok boravi u pritvoru u zatvorskoj jedinici.
U londonskom sudu danas je počelo dvodnevno ročište o izručenju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama, koje ga optužuju za krađu i hakovanje poverljivih dokumenata.
Saznajte i kako je američka CIA, uz pomoć britanskih obaveštajnih službi, planirala da likvidira osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža, kako su planovi američkih obaveštajaca dospeli do javnosti i zašto je Džulijan Asanž postao njihov neprijatelj broj 1, u emisiji „Novi Sputnjik poredak“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala