- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Izjave nemačke ministarke o obuzdavanju Rusije apsolutno nedopustive

© Foto : Press-služba MID RFPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Portparoloka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova nazvala je apsolutno nedopustivom izjavu ministarke odbrane Nemačke Anegret Kramp Karenbauer o upotrebi nuklearnog oružja protiv Rusije.
„Ministarka odbrane Nemačke dala je neke apsolutno neprihvatljive izjave o obuzdavanju Rusije i istovremeno mogućnosti primene ili upotrebe... nuklearnog oružja“, rekla je Zaharova za kanal „Solovjov uživo“.
Ona je primetila da su i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar odbrne Sergej Šojgu „apsolutno precizno, sa činjenicama u rukama, ali ne bez emocija“ izrazili mišljenje o neprihvatljivosti takvih izjava i takvih ispada.
Moguće je da izjave nemačke ministarke o nuklearnom obuzdavanju Rusije govori o novoj školi mišljenja u Nemačkoj, primetila je ona.
„Na različite načine se može ocenjivati zašto takve izjave čujemo od brojnih političkih ličnosti, posebno u Nemačkoj. To je možda nova škola mišljenja, jer ranije oni nisu sebi dozvoljavali takve izjave; i dalje su pažljivo čuvali sećanje na Drugi svetski rat i ulozi Nemačke u tim događajima“, istakla je ona.
Prema njenim rečima, predstavnici Nemačke ranije nisu sebi dozvoljavali takve izjave, jer su bolje shvatali šta je to nuklearno oružje, sećajući se američkog bombardovanja japanskih gradova Hirošime i Nagasakija.
„Sada dolaze oni ljudi koji ne znaju ni iz ličnog iskustva, mnogi ne znaju ni iz istorije svojih porodica šta je to Drugi svetski rat, šta je primena u praksi nuklearnog oružja prema zemljama i narodima i rade prilično proizvoljno. Moguće je da je to zaista nova škola mišljenja“, zaključila je portparolka.
Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo vojnog atašea Nemačke i uručilo mu protesnu notu zbog izjave Anegdet Kramp Karenbauer o nuklearnom obuzdavanju Rusije. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ove izjave nazvao „fantazijama“ za zadovoljavanje pristalica.
Ranije je nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer odgovarajući na pitanje o scenariju NATO-a za obuzdavanje Rusije u baltičkom i crnomorskom regionu, uključujući i u vazdušnom prostoru uz primenu nuklearnog naoružanja izjavila da postoji potreba „da se Moskvi vrlo jasno stavi do znanja da su zapadne zemlje spremne da koriste i takva sredstva“.
Vojna parada posvećena 69. godišnjici pobede u Drugom svetsku ratu - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
RUSIJA
Rusija upozorila Nemačku: Ne testirajte pouzdanost naše vojske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala