- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tokio izrazio zabrinutost zbog prolaska ruskih i kineskih brodova u blizini japanskih ostrva

© REUTERS / RUSSIAN DEFENCE MINISTRYGrupa ruskih i kineskih ratnih brodova na zajedničkim vojnim vežbama u Japanskom moru
Grupa ruskih i kineskih ratnih brodova na zajedničkim vojnim vežbama u Japanskom moru - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Vlada Japana je diplomatskim kanalima saopštila Rusiji i Kini da je zabrinuta zbog nedavnog zajedničkog prolaska ruskih i kineskih ratnih brodova kroz moreuze Cugaru i Osumi, izjavio je japanski ministar spoljnih poslova Tošimicu Motegi na konferenciji za novinare.
„Što se tiče zajedničkog prolaza ruskih i kineskih brodova kroz moreuze Cugaru i Osumi, prvi put to posmatramo i nastavljamo posebno pažljivo da pratimo dejstva. Diplomatskim kanalima izrazili smo zabrinutost obema zemljama: Rusiji i Kini. Od sada takođe nameravamo da pratimo razvoj situacije“, objasnio je ministar.
Motegi je takođe napomenuo da sa Rusijom postoje i druga nerešena pitanja, osim pitanja o prolasku brodova, „uključujući i teritorijalno pitanje“.
„Postoje pitanja, uključujući i o teritorijama, pregovori koje treba nastaviti. I ranije je postignut dogovor da će se dijalog nastaviti“, dodao je japanski ministar.
Prošle subote je japansko Ministarstvo odbrane saopštilo da je 10 ratnih brodova iz Rusije i Kine prošlo kroz moreuz Osumi, a „u 10 časova (3 po srednjoevropskom vremenu), 130 kilometara južno od ostrva Dandžo u prefektura Nagasaki, primećen je helikopter koji je poleteo i sleteo na palubu kineskog razarača“. Zbog leta palubnog helikoptera podignuti su lovci vazdušnih snaga samoodbrane zemlje.
Ranije je saopšteno da su ruski i kineski brodovi prošli kroz moreuz Cugaru, a pet kineskih i pet ruskih brodova spustili su se na istočnu stranu ostrva Honšu. U četvrtak 21. oktobra u regionu arhipelaga Izu, sa kineskog i ruskog broda poleteo je po jedan helikopter. Kao odgovor na to, Vazdušne snage samoodbrane podigle su uzbunu lovce.
Pre toga, 18. oktobra, 10 kineskih i ruskih brodova prošlo je kroz moreuz Cugaru, koji razdvaja glavno ostrvo Honšu i najsevernije Ostrvo Hokaido. Moreuz je međunarodni, tako da je prolazak stranih brodova kroz njega, uključujući i vojnih, dozvoljen po međunarodnom pravu. Međutim, u Japanu su skrenuli pažnju na činjenicu da je ovo prvi zajednički prolazak ruskih i kineskih ratnih brodova. Brodovi su zatim obišli ostrvo Honšu. Tokom poletanja helikoptera nije povređen vazdušni prostor Japana. Ratni brodovi Rusije i Kine takođe nisu povredili pomorski prostor Japana.
Rusko-kineske vojne vežbe - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
RUSIJA
Ruski i kineski ratni brodovi prvi put zajedno patrolirali Pacifikom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala