- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Opasan presedan“: Ko otima krimsko zlato

© Sputnik / B.ManušinZlatni češalj. Skitsko zlato
Zlatni češalj. Skitsko zlato - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Apelacioni sud u Amsterdamu doneo je odluku da Muzej „Alard Pirson“ treba da preda Kijevu „Skitsko zlato“, oko 2.000 artefakata iz krimskih muzeja, na čuvanje do „stabilizacije situacije na Krimu“. Krim ne prihvata odluku i spreman je za dalju borbu.
Prema odluci sudije Pauline Hofmejer-Riten, pomenuti predmeti su „deo kulturnog nasleđa Ukrajine i treba da budu predati ukrajinskoj strani“.
Iz suda su naknadno saopoštili da nisu razmatrali pitanje pripadnosti umetničkih predmeta već samo kome oni treba da budu predati - Ukrajini ili Krimu.
Takođe je saopšteno da se žalba na ovu odluku može podneti Vrhovnom sudu Holandije.
Pravni zastupnik ruskih muzeja je rekao da će predmeti ostati još minimum tri meseca u holandskom muzeju jer je u tome vremenskom roku moguće podnošenje žalbe.
Podsetimo, „Skitsko zlato“ je u stvari kolekcija od oko 2.000 artefakata iz četiri krimska muzeja koji su pozajmljeni za izložbu amsterdamskom muzeju „Alard Pirson“ početkom februara 2014. godine pre nego što se Krim ujedinio sa Rusijom.
© Sputnik / B.ManušinZlatne pločice iz perioda Skitske kulture
Zlatne pločice iz perioda Skitske kulture - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Zlatne pločice iz perioda Skitske kulture
Avgusta 2014. muzej je odlučio da eksponate ne preda ni Ukrajini ni Krimu dok sud ne donese odluku ili dok dve strane ne postignu dogovor.
Okružni sud u Amsterdamu je 14. decembra 2016. izašao sa stavom da kolekcija treba da bude predata Kijevu prema holandskom zakonu o kulturnom nasleđu, a Krim se nakon toga žalio na odluku.
U julu 2019. doneta je još jedna odluka – da Konvencija UNESKO iz 1970. godine na koju se pozivao Kijev nije primenjiva na ovaj slučaj.

Rusija: Stvara se opasan presedan

Povodom ovog slučaja oglasio se i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da se „Skitskim zlatom“ bavi Ministarstvo kulture Rusije ali da je to pitanje veoma važno i za administraciju predsednika.
„Time se bave naši pravnici i Ministarstvo kulture. Naravno, ta tema je važna za sve nas i da, pratimo je“, rekao je Peskov na redovnom brifingu za novinare.
On, međutim, nije komentarisao odluku suda u Amsterdamu.
© SputnikSkitsko zlato
Skitsko zlato - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Skitsko zlato
Lider Krima Sergej Aksjonov je izjavio da je zlato pronađeno na krimskoj zemlji gde se nalazilo stotinama godina, da pripada Krimljanima i da njima treba da bude vraćeno.

„Odluka suda u Amsterdamu je nepravedna i uznemirujuća a u suštini njome se prikriva otimačina“, rekao je Aksjonov.

Poslanik krimskog parlamenta Jurij Gempelj ističe da je kolekcija praktično oteta Krimljanima, ali da će pre ili kasnije biti vraćena.
Ruski senator Vladimir Džabarov smatra da zvanična Moskva treba da osmisli uzvratne korake i da mora se bori, dok njegov kolega sa Krima Sergej Cekov ističe da je odluka politička i da se ona mora osporiti. Dodaje da se time potvrđuje antiruski kurs na Zapadu.
Senator sa Krima Olga Kovitidi naglašava da se ovim stvara opasan međunarodno-pravni presedan i da zlato ne pripada Ukrajini.
Direktor krimskog Centralnog muzeja „Taurida“ Andrej Maljgin ističe da se radi o grubom prenebregavanju prava i interesa Krimljana.

Šta kažu u Kijevu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je povodom odluke suda da „Kijev uvek vraća svoje, da će prvo vratiti svoje zlato a potom i Krim“.
„Dugoočekivana pobeda Ukrajine u amsterdamskom sudu! ‘Skitsko zlato’ će biti vraćeno Ukrajini. Zahvalan sam sudu na pravednom rešenju, a timovima Ministarstava pravde, spoljnih poslova i kulture za rezultat. Uvek vraćamo svoje. Prvo ćemo vratiti ‘Skitsko zlato’ a zatim i Krim“, napisao je Zelenski na Tviteru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala