- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski helikopteri će dobiti jedinstven sistem zaštite

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaTeški helikopter Mi-26 i višenamenski helikopteri Mi-8 na vazdušnoj paradi povodom Dana pobede u Sankt Peterburgu
Teški helikopter Mi-26 i višenamenski helikopteri Mi-8 na vazdušnoj paradi povodom Dana pobede u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Kompanija „Navigator“ napraviće novi sistem koji će štititi ruske helikoptere od opasne nekontrolisane rotacije ulevo koja je često uzrok nesreća, saopštila je pres-služba te kompanije.
Očekuje se da sistem bude napravljen 2022. godine, navodi se u saopštenju.
Precizirano je da do nekontrolisane rotacije helikoptera ulevo uglavnom dolazi u fazama lebdenja, prilikom poletanja i sletanja, tokom leta na malim visinama, prilikom leta malom brzinom i u režimima koji zahtevaju maksimalnu snagu motora.
Uzroci obrnute rotacije su narušavanje transmisije i neispravnost repnog menjača što dovodi do čestih nesreća.
Kako je rekao generalni direktor kompanije Sergej Baburov, postoje tehnike pilotiranja koje omogućavaju da se helikopter izvuče iz vrtložnog prstena, međutim stručnjaci žele da za bezbednost helikoptera ne bude odgovoran samo pilot, nego i sistem letelice. Pretpostavlja se da će sistem upozoriti pilota kada premaši ograničenja propisana letačkim protokolom.
Helikopter Mi-38T - Sputnik Srbija, 1920, 11.08.2021
Stiže pojačanje: Ruska vojska dobija još dva helikoptera Mi-38
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala