- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Antiruska histerija odgovara NATO-u koji militarizuje Ukrajinu

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Sve veća antiruska histerija Kijeva je od koristi za NATO koji nastavlja sa militarizacijom Ukrajine, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarišući antiruske izjave Kijeva.

„Povećanje antiruske histerije je korisno za zemlje NATO-a koje, skrivajući se iza nepostojeće ruske pretnje, sprovode aktivno vojno osvajanje Ukrajine. Prema različitim procenama na teritoriji te zemlje već postoji oko deset mesta za raspoređivanje vojnika NATO-a“, istakla je Zaharova.

Kako je dodala, u ukrajinskim gradovima Očakovu i Iljičivsku grade se dva vojna centra koji će moći da prime strateške bombardere zemalja Alijanse.
„Tako se sprovodi dosledna militarizacija Ukrajine i širenje vojne infrastrukture Alijanse ka ruskim granicama što ne doprinosi ni stabilnosti u Ukrajini ni mirnom rešavanju sukoba u Donbasu“, poručila je Zaharova.
Ona je naglasila da sumnja da će se Kijev osmeliti da ponovi pretnje raketnim napadom na Rusiju na platformama UN-a i OEBS-a.
„Međutim, druge izjave ne mogu da ne zabrinjavaju. Reč je o agresivnim izjavama u medijima sa pretnjama izvođenja raketnog napada na Rusiju i pokretanja borbenih operacija. Sumnjamo da će se ukrajinski predstavnici usuditi da ponove te pretnje na platformama UN ili OEBS-a, osmišljene da štite princip neupotrebe sile ili pretnje silom u međunarodnim odnosima“, smatra portparolka MIP.
Kako kaže, razlozi ovakvog ponašanja ukrajinskih političara su jasni.
„S obzirom da nisu u stanju da ispune obećanja o napretku ekonomije, povećanju životnog standarda, ukidanju jezičke i etničke diskriminacije i mirnom rešavanju sukoba u Donbasu vlasti u Kijevu pokušavaju da skrenu pažnju svojih građana na druge teme, konkretno Rusiju. To nije nova taktika, tako postupaju mnoge zemlje Zapadne Evrope i Severne Amerike“, ocenila je Zaharova.
Takođe je istakla da bi Berlin i Pariz, koji se bore za sastanak u „normandijskom formatu“, trebalo da ocene pretnje Ukrajine na račun Rusije.
„U prošlosti su (Berlin i Pariz) govorili da nameravaju da pomognu u rešavanju unutrašnje ukrajinske krize, ali sada nikako ne reaguju na to što Kijev otvoreno sabotira Minske sporazume i dosledno dovodi u ćorsokak pregovore sa Donjeckom i Luganskom u Kontakt-grupi. A sada je došao do toga da otvoreno preti Rusiji. Pozivamo vlasti Nemačke i Francuske koje se bore za održavanje novih sastanaka u 'normandijskom formatu' da ocene u kojoj meri direktne pretnje ukrajinskih političara na račun Rusije doprinose napretku na pregovorima, a državljane Ukrajine da razmisle kuda mogu odvesti agresivne militarističke izjave političara iz Kijeva“, poručila je Zaharova.
Ranije je savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine i portparol delegacije Kijeva u Trilateralnoj kontakt grupi za Donbas Aleksej Arestovič rekao da Ukrajina sprovodi svoj raketni program, a da ruske vlasti će „loše završiti“ do te mere da će rakete biti poslate u Moskvu.
On je takođe izjavio da bi svaki sveobuhvatni napad Rusije na Ukrajinu „bio kraj ruske vojske i kraj Ruske Federacije“.
Ukrajinski vojnici na oklopnom vozilu - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
RUSIJA
Kijev: U slučaju napada na Ukrajinu to će biti kraj Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala