Poljski gas koji je “dovoljan samo za punjenje upaljača” skupo će koštati Moldaviju

© AP Photo / Murad SezerGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Moldavija je u složenoj situaciji sa snabdevanjem gasom. Razlog je što je istekao njen ugovor sa Gaspromom a nije potpisala novi jer nije izmirila dug za već potrošeni ruski gas i još ga osporava. U međuvremenu, deficit gasa premostila je nabavkom ovog energenta iz Poljske.
Kupljena količina je mala, maltene dovoljna samo za punjenje upaljača a skupo će koštati Moldaviju, kažu ruski eksperti.
Ugovor o probnoj nabavci prirodnog gasa između moldavske državne kompanije “Energokom” i poljske kompanije “PGNiG” potpisan je 25.oktobra. Moldaviji će prvi put biti isporučen gas koji nije iz ruskog izvora. Plavo gorivo će se isporučivati preko kontrolnog punkta na moldavsko-ukrajinskoj granici.

Poljski gas za Moldaviju

Prema navodima vlade, Moldaviji će biti isporučen gas iz „alternativnog izvora”, a kupovina gasa od poljske kompanije neće uticati na tarife za potrošače.
„PGNiG Supply & Trading” je u saradnji sa američko ukrajinskom grupom „Eru” pobedio na tenderu za jednokratnu isporuku prirodnog gasa Moldaviji, koji je hitno organizovan u vezi sa smanjenjem uvoza iz Rusije, a Parlament Moldavije proglasio je vanredno stanje u zemlji zbog posledica energetske krize.
Podsetimo, dugoročni sporazum o gasu između Moldavije i „Gasproma” koji je vlada obnavljala svake godine, istekao je 30.septembra.
„Gasprom” je ranije pozvao Kišinjev da radi na njegovom obnavljanju, ali aktuelna vlada Moldavije nije na vreme pregovarala sa Rusijom o novom sporazumu. Komplikovana situacija nastala je zbog krivice tamošnjih vlasti jer nisu izmirili dug koji se nagomilavao od 1994.godine.
Rusija je spremna da produži sadašnji sporazumom o gasu sa Moldavijom. Štaviše, zbog naglog skoka cena, „Gasprom” je Kišinjevu ponudio popust od 25 odsto od tržišne vrednosti. Jedini uslov je da se isplati nagomilani dug u iznosu od 709 miliona dolara (ne računajući Prednjestrovlje).
Moldavija je čak dobila privilegiju da svoj dug plaća na rate, ali je ni to nije zaustavilo da počne da se „cenjka” i insistira da cena bude dvostruko niža od tržišne. Ali, Kišinjev osporava dug prema “Gaspromu” i tako rizikuje obustavu gasa.

Jasna pozicija Gasproma

Kremlj se nada nastavku dijaloga s Moldavijom o gasu, a kako je rekao portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, pozicija Gasproma je krajnje jasna i jednostavna – to je komercijalni stav koji podrazumeva i poznate popuste.
Stanislav Mitrahovič, ekonomista i stručnjak na Finansijskom univerzitetu pri Vladi Ruske Federacije i Fondacije za nacionalnu energetsku sigurnost, za Sputnjik ocenjuje da Moldavija odugovlači sa isplatom duga da bi i pregovori po tom pitanju trajali duže.
“Kada jedna strana u komercijalnom sporazumu ne želi da plati dug, navodi bilo koji razlog. Baš zbog toga su oni i izmislili priču sa revizijom. Ovo je samo pokušaj kupovine vremena. Ne postoje neki "čudni" dugovi koji se moraju posebno proučavati. Ali ako Moldavija želi, slobodno neka izvrši reviziju o svom trošku. U svakom slučaju, pretvarati se da nemaju nikakav dug, to im neće uspeti. Postoji dug Pridnjestrovlja, koji je zaista veoma veliki, ali to je posebna priča”, navodi Mitrahovič.

Moldavija se cenjka

On je ipak optimista da će Gasprom i Moldavija pronaći neki kompromis.
“Verujem da će ipak neki ugovor biti zaključen i da će biti kompromisno rešenje. Ono će podrazumevati, na primer, da Moldavija plati dug u roku od nekoliko godina, a biće dogovoren raspored oko plaćanja ovog duga. Možda Moldavija dobije i popust. Moldavija se već uveliko cenjka. Već im je ponuđen popust od 25 odsto na tržišnu cenu gasa, ali oni žele 50 odsto. Možda će krajnji rezultati biti negde između... Mislim da će biti moguće dogovoriti se o novim isporukama gasa. Ako se to ne dogodi, neka Moldavija traži gas gde god želi ili nek joj dug plati Nemačka ili Evropska komisija, ili pak nek joj Ukrajina da gas ili Rumunija, bez obzira što je rumunski gas možda malo skuplji i možda ga ne bude dovoljno. Ali ovo su samo neke od varijanti“, objašnjava ovaj stručnjak.
O daljem snabdevanju Moldavije ruskim gasom 23. oktobra pregovorali su zamenik šefa administracije ruskog predsednika Dmitrij Kozak i gradonačelnik Kišinjeva Jon Čeban, ali nisu pronašli rešenje.Moldavska vlada je izjavila da je predlog ugovora neprofitabilan i da oni trenutno traže alternativne dobavljače koji bi obezbedili zemlju i diversifikovali izvore.
U potrazi za novim snabdevačem gasa, Kišinjev je čak raspisao tender po ceni manjoj od hiljadu dolara za hiljadu kubnih metara. Prijavile su se Ukrajina, Poljska, Rumunija i Slovačka. Kijev se prijavio prvi. Međutim, Ukrajinci ruski gas dobijaju tranzitom, pa su upozorili da cena „njihovog” gasa neće biti niža od „Gaspromove”. Iste uslove je postavio i Bukurešt.
Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov izjavio je da će kupovina gasa od trećih zemalja koštati Moldaviju više. Takođe, on je istakao da je cena koju je ponudio Gasprom je vrlo povoljna za Kišenjev.
„Pitanje je, međutim, retoričko. Očigledno je da bi ti ugovori mogli da budu samo po ceni većoj od one o kojima se razgovaralo sa ruskom stranom“, rekao je Peskov.
Takođe se navodi da Moldavija trenutno plaća gas pet puta više od prošlogodišnje cene - 790 dolara za hiljadu kubnih metara.
Moldavska premijerka, Natalija Gavrilica u intervjuu za “Sputnjik” izjavila je da je ovo prvo iskustvo kupovine određene količine prirodnog gasa na međunarodnom tržištu. Cena na tržištu iznosi oko 1000 dolara za 1000 kubnih metara, ali da, kako je rekla, zbog poslovne tajne ne može da otkrije po kojoj ceni kupuje poljski gas.

Cena poljskog gasa „poslovna tajna“

Bivši vicepremijer i nekadašnji ministar privrede Moldavije Aleksandar Muravski kaže za Sputnjik da mediji naduvavaju priču o pomenutom ugovoru Moldavije i Poljske, akcentujući da je reč o prvoj kupovini iz „alternativnog izvora“. A milion kubika će biti dovoljno samo za četiri sata, maltene je dovoljno samo da se napune upaljači, kaže Muravski.
“Moldavska premijerka izbegava odgovor na prirodno pitanje: koja je cena tog ugovora. Jer svima je savršeno jasno da je problem gasa danas problem cena. A odgovor premijerke glasi da je to poslovna tajna, iako ugovor koji podrazumeva trošenje državnog novca ne može biti poslovna tajna”, primećuje bivši ministar.
Prema dosadašnjem ugovoru Moldavije i Gasproma, cene gasa su se delimično formirale na osnovu berzanskih vrednosti, a delimično na bazi cena nafte. Ali Moldavija više ne želi da se vezuje za berzanske cene zbog jakih kolebanja na svetskom tržištu gde je u septembru hiljadu kubika po toj formuli koštalo 550 dolara, a u oktobru 800. Ako se strane ne dogovore, u novembru bi hiljadu kubika Moldavija morala da plati 1100 dolara. Muravski se slaže da su pregovori o novom ugovoru veoma složeni, ali i postavlja pitanje vezano za nabavku gasa iz Poljske.
“U ovom trenutku, kada vodimo teške pregovore o tome koja bi cena trebalo da bude sa „Gaspromom“, a iznet je i predlog da bi moglo da bude popusta od 25 odsto, što bi podrazumevalo cenu od 600 dolara za tonu, premijerka pominje da cena gasa iznosi oko hiljadu dolara za hiljadu kubika. Po mojim procenama, to je možda i 1200 dolara za hiljadu kubnih metara. Pa recite kako možete da pregovarate sa drugim prodavcem i pitate ga za cenu od 300 dolara kada ste danas voljni da platite 1200”, kaže bivši moldavski ministar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala