- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pokrenuta procedura protiv televizije u Podgorici: Da li je prekršen zakon?

© Sputnik / Aleksandar MilačićPodgorica uoči sahrane mitropolita Amfilohija
Podgorica uoči sahrane mitropolita Amfilohija - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Agencija za elektronske medije Crne Gore pokrenula je proceduru kako bi utvrdila da li je Gradska televizija prekršila Zakon kada su urednici pomenute televizije u subotnjem dnevniku izvijestili o ubistvu Ljubiše Mrdaka u Nikšiću, okrivljujući za njega vjernike Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.
Agencija za elektronske medije napominje da sve postupke vodi na transparentan način pa će, u skladu sa dosadašnjom praksom, javnost o odluci biti obaviještena putem sajta.
Javnost u Crnoj Gori je reagovala na to kako su urednici Gradske TV izvijestili o ubistvu Ljubiše Mrdaka u Nikšiću, okrivljujući za njega vjernike Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.
Protiv ove televizije je juče advokat Dejan Dragović podnio Višem državnom tužilaštvu Krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je izvršila krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje iz člana 370 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore.
Iz Ministasrtva javne uprave, digitalnog društva i medija, kojim rukovodi Tamara Srzentić su saopštili:

„Zadatak Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija nije da utvrđuje sankcije zbog eventualnog kršenja Zakona ili Kodeksa novinara, zbog čega smo apelovali na Agenciju za elektronske medije da preduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti u vezi sa sadržajem koji je emitovan u Dnevniku Gradske televizije 23. oktobra”

“Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija ni na koji način se nije miješalo i neće se miješati u uređivačku politiku medija. Utvrđivanje svih eventualnih kršenja je u nadležnosti drugih organa i zato uvijek apelujemo na pravovremenu reakciju iz domena njihovih nadležnosti”, navodi se u saopštenju.
Iz Ministarstva ističu da etično novinarstvo može da se razvije samo u atmosferi u kojoj je sloboda zagarantovana i zbog toga su posvećeni stvaranju optimalnog ambijenta za slobodno i profesionalno novinarstvo u Crnoj Gori.
Zabrinjava, kako kažu, što u Crnoj Gori još nije zaživio efikasan i kredibilan samoregulatorni mehanizam, zato će, dodaju, snage dodatno uložiti u taj proces.
Iz Gradske TV je juče saopšteno da je urednici Dnevnika Mirki Dević prijećeno i da će oni o tome obavijestiti nadležne organe.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala