- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Počelo kažnjavanje: Bez kovid propusnice u ugostiteljskom objektu posle 22 sata – kazna 5.000 dinara

© Sputnik / Nikola JoksimovićPoluprazan lokal u Strahinjića Bana.
Poluprazan lokal u Strahinjića Bana. - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Kažnjavanje onih koji nemaju kovid propusnicu, a nalaze se u nekom od ugostiteljskih objekata počelo je u ponedeljak od 22 sata.
Za nevakcinisane je neophodan PCR ili antigenski test urađen u nekoj od državnih laboratorija.
Kazna za pravno lice je 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000, za kovid redara 30.000, a za gosta objekta 5.000 dinara.
U Srbiji je u subotu u 22 sata, u skladu sa odlukom Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, stupila na snagu obaveza o posedovanju validnih kovid propusnica za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.
Posedovanje kovid propusnica obavezno je za ulazak u restorane, kafiće, barove i slične objekte od 22 sata.
Kontrola kovid propusnica takođe je počela u subotu od 22 sata, ali nije bilo kažnjavanja već samo upozorenja.
Digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog, a to je dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv kovida 19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana; negativan PCR test ne stariji od 72 sata; negativan antigenski test ne stariji od 48 sati; dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom; pozitivan test na antitela (IgG) koji nije stariji od tri meseca, a urađen je u državnoj laboratoriji.
Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Digitalni zeleni sertifikat - kovid sertifikat građani mogu imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će biti proveravan skeniranjem jedinstvenog Ku-Ar koda koji svaki od njih poseduje.
Vlada podseća da se sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i proveru antitela.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala