Pismo Izetbegovića i Zvizdića EU i SAD protiv Dodika i SNSD-a: Morate reagovati

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Denis Zvizdić i Bakir Izetbegović, predsedavajući dva doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, uputili su zajedničko pismo na nekoliko stotina adresa u EU i SAD u kojem upozoravaju na aktuelnu situaciju u BiH i mogućnost, kako tvrde, eskalacije tenzija koje pravi Milorad Dodik i politika koju vode političari iz Republike Srpske.
"Možemo sa sigurnošću reći da bi BiH danas bila dosta stabilnija i uspešnija država da nije bilo delovanja političke stranke SNSD predvođene Miloradom Dodikom", navodi se u pismu preneo je Kliks.
Zvizdić i Izetbegović u opširnom pismu tvrde da je Dodik, kako kažu, u 15 godina, ispočetka skromno, a vremenom sve otvorenije i drskije, sa svojim saradnicima kočio napredak BiH na njenom evroatlantskom putu i činio sve da zadrži aparthejd u odnosu na Hrvate i Bošnjake u Republici Srpskoj", navodi se u pismu.
Osvrću se i na nametnutu odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o zabrani i sankcionisanju negiranja genocida i kažu:
"Na ovu odluku je usledila reakcija vlasti u entitetu Republika Srpska, predvođenu SNSD-om Milorada Dodika, koja je izazvala najtežu krizu u zemlji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja bi, ukoliko se hitno ne reaguje, mogla rezultirati nesagledivim posledicama".
Govoreći o Dodikovoj ideji "vraćanja nadležnosti entitetima" u pismu navode da je to eufemizam za protivustavno stavljanje van snage zakona države BiH na prostoru Republike Srpske i, kako tvrde, formiranje paradržavnih institucija u tom entitetu.
Izetbegović i Zvizdić, između ostalog, podsećaju da su EU i SAD među potpisnicima Dejtonskog sporazuma i da imaju obavezu da reaguju u, kako kažu, slučaju kršenja njegovih odredbi, kao i da se očekuju konkretne aktivnosti koje bi potvrdile podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala