- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Srpska zastava stiže u Moncu: Nikola ima benzin u krvi i, konačno, „paklenu mašinu“ /foto, video/

© Sputnik / Aleksandar MilačićNikola Miljković
Nikola Miljković - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Legendarni domaći film „Poslednji krug“ u Monci će dobiti svoj nastavak, sa promenjenim nazivom i glavnim akterom – Nikola Miljković, mladi srpski automobilista, debitovaće u renomiranom Reno klio kupu upravo na kultnoj italijanskoj stazi, o čemu je govorio za Sputnjik.
Miljković ima svega 26 godina, ali ove slavi desetogodišnjicu od početka profesionalnog bavljenja automobilizmom, koji je deo njegovog života još od najranijih dana zahvaljujući ocu Zoranu, nekadašnjem reli-vozaču.
Nikola je, kako sam kaže, očev trkački automobil „prisvojio“ još kao trogodišnjak i njegov životni put je samim tim bio ispisan.
Pre deset godina, 2011. je iz kartinga prešao u automobile, tada u „juga“, sa kojim je pobedio već na prvoj trci, što je bio samo uvod za dalje uspehe jer je u svojoj debitantskoj sezoni osvojio titule i na kružnim i na brdskim trkama, sa svega 16 godina.
Menjali su se automobili i takmičenja, Nikola je prolazio i kroz teške momente pošto su finansije često bile najveća prepreka, što je bio slučaj i tokom ove godine kada nije imao automobil, ali je rešenje pronađeno.
U saradnji sa starijim kolegom Ivanom Mandićem, takođe šampionom Srbije, odlučio se na kupovinu zajedničkog automobila – izbor je pao na reno „klio“, što je značilo otvoren put ka takmičenju samo za takva vozila.
„Dugo smo tokom sezone razmatrali šta bismo mogli da vozimo, takmičenje TCR na evropskom nivou je bilo preskupo za nas i mi nismo bili u mogućnosti da priuštimo kupovinu novog automobila nakon što smo prodali prethodni“, kaže Nikola za Sputnjik.
Kolegijalnost se tada pojavila u najlepšem svetlu, Nikola je sa Mandićem dogovorio saradnju.
© Sputnik / Aleksandar MilačićIvan Mandić i Nikola Miljković
Ivan Mandić i Nikola Miljković - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Ivan Mandić i Nikola Miljković
„Pre desetak dana sam vozio trku srpskog šampionata sa ovim autom. Mi kao tim i ja kao vozač smo ostvarili pobede za generalni plasman. To nam je bilo inicijalno prikupljanje podataka, ali ćemo više informacija imati kada Nikola ode u Moncu, tada ćemo dobiti najdragocenije podatke o automobilu, sa trke“, navodi Mandić.
Monca je san svakog zaljubljenika u vrele gume, legendarna staza, hram brzine je večita inspiracija i motivacija o kojoj ne vredi trošiti reči. Monca je jednostavno Monca, a Nikola pred sobom ima najveći izazov u karijeri.
© Sputnik / Aleksandar MilačićNikola Miljković
Nikola Miljković - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Nikola Miljković
Razlog tome je činjenica da Klio kup znači da svi vozači imaju iste automobile, sa istovetnim performansama, a mogućnosti za prepravke ne postoje, osim u slučaju geometrije vozila – to znači da do izražaja dolaze vozački talenat i osećaj, što je Nikolu i vodilo kroz celu karijeru.
„Klio kup nije lagano takmičenje, tu se nalazi mnogo trkača iz svetskih šampionata. Očekujem da budemo bar u najboljih deset, najavljena je i kiša za naredni vikend, videćemo kako ćemo se snaći sa novim autom i načinima za njegovo podešavanje“, naveo je Miljković.
A u svemu ima pomoć i starijeg kolege – Andrej Kulundžić, jedan od najboljih srpskih automobilista svih vremena, pre 22 godine je bio učesnik Klio kupa, dve trke je završio na pobedničkom postolju, a upisao je i jedan najbrži krug.
„Proveo sam sa Andrejem proteklih četiri, pet dana, zajedno smo testirali automobil, pomogao mi je i oko podešavanja, biranja putanje, imam njegovu podršku“, istakao je Nikola.
© Sputnik / Aleksandar MilačićNikola Miljković i Andrej Kulundžić
Nikola Miljković i Andrej Kulundžić - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Nikola Miljković i Andrej Kulundžić
Okolnosti u svetu su uticale na činjenicu da „Tempo rejsing tim“ kasno dobije svoj automobil i Nikola zbog toga u Klio kup ulazi pred kraj sezone, ali je značaj toga ogroman, vratiće se na evropsku scenu, koju je osvojio 2016. godine u takmičenju EHCC.
Miljković će imati šansu da bude stoti prijavljeni vozač u sezoni, s obzirom na to da je već učestvovalo 98 takmičara.
Za svog timskog kolegu Nikola navodi da će u narednoj sezoni nastupati u Centralnoevropskom takmičenju, što je inspirisalo Mandića da otkrije i svoja razmišljanja u vezi budućih aktivnosti.
© Sputnik / Aleksandar MilačićNikola Miljković
Nikola Miljković - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Nikola Miljković
„Sledi nam zima, sešćemo i napravićemo pametan plan za narednu sezonu, dotle ćemo znati kalendar takmičenja za narednu godinu i pokušaćemo proporcionalno da odredimo ko će kada i koliko da koristi auto. Klio kup je razgranat na regionalne šampionate, sigurno je da će biti zanimljivo učestvovati u njima. Do tada je najvažnije prilagoditi se na automobil, najznačajnije vreme za to je vreme za testiranje, trudićemo se da ih obavimo što više da bismo se prilagodili na automobil za najkraći period“, istakao je Mandić.
A kako izgleda i zvuči reno „klio“ Miljković nam je pokazao na karting stazi „Kartlend“, demonstriravši samo delić svog velikog vozačkog umeća, dok ga u punom kapacitetu očekujemo narednog vikenda, od 29. do 31. oktobra na legendarnoj Monci.
Trkački vikend u legendarnoj Monci moći ćete da pratite na zvaničnom kanalu Renoa, a Miljković je bio gost Sputnjika i pre pet godina, kada je postao šampion Evrope.
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala