Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Da li će u Srbiji svaka hajdučka grupa da zavodi red — po kućama

© Sputnik / Lola ĐorđevićDr Predrag Kon i Dr Branislav Tiodorović
Dr Predrag Kon i Dr Branislav Tiodorović - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Praksa demonstriranja ispred privatnih stanova zvaničnika, profesionalaca ili javnih ličnosti mora da se saseče u korenu, jer bi ubuduće svaka hajdučka grupa mogla „po kućama“ da isteruje neka svoja prava. U slučaju demonstriranja ispred kuća epidemiologa, članova Kriznog štaba, policija bi morala da zaštiti epidemiologe.
Ovako demonstriranje nekoliko desetina antivaksera ispred domova članova Kriznog štaba, epidemiologa dr Predraga Kona i dr Branislava Tiodorovića komentarišu sociolog Vladimir Vuletić i politikolog Jelena Vukojičić.

Policija mora da reaguje i zaštiti epidemiologe

Politikolog Jelena Vukojičić smatra da državni organi moraju da intervenišu kako bi epidemiolozi bili zaštićeni.

„Sramota je da se ovakve stvari dešavaju ljudima koji dve godine ulažu energiju, zdravlje, vreme boreći se protiv pandemije svetskih razmera. Ne sme se dozvoliti da se maltretiraju na ovakav način“, smatra ona.

Država iz mnogo razloga mora da preduzme korake u suzbijanju antivakserskog pokreta, dodaje Vukojičićeva — iz zdravstvenih, društvenih i ekonomskih razloga — ukoliko se pandemija otegne u nedogled, posledice će u različitim sferama biti nesagledive, kaže ona.

„A najvećim delom, ova agonija produžava se zbog malog broja vrlo neodgovornih ljudi koji šire dezinformacije i plaše jedan veći broj ljudi, do kojih uspevaju da dopru putem društvenih mreža. Odavno je bilo krajnje vreme da se ljudima koji šire dezinformacije i ugrožavaju bezbednost i sigurnost onih koji u čitavoj krizi snose najveći teret, stane na put. To više nije ni neodgovorno ponašanje, to je nedopustivo agresivno, kriminalno ponašanje“, kaže Vukojičićeva.

Demonstriranje ispred institucija je razumljivo, ali ispred stanova mora da se spreči
Vuletić smatra da se radi o nedopustivom vidu pritiska koji ne zahteva da se analizira sa sociološke strane. To nije sociološko pitanje, jer se u njemu ne nalaze nikakvi društveni činioci, pre se radi o pitanju za kriminologe i pravnike — pitanje je samo kakva je priroda krivičnog dela.

„Nisam stručnjak za to, ali osim ugrožavanja javnog reda i mira, to je atak na identitet osobe. Na kraju krajeva, on je jedno na poslu, a drugo je kod kuće i ima prava na svoju privatnost. To je praksa koja naprosto ne sme da se dozvoli, iz razloga što uvek neka grupa može da bude nezadovoljna radom nekog stručnog lica. To sutra može da bude direktor vodovoda, može da bude ko god, a da se to opravdava nekom vrstom slobode javnog izražavanja. Ne znam uopšte na koji princip se, da ne govorim o zakonu, mogu pozvati oni koji na taj način vrše pritisak na pojedince“, kaže Vuletić.

Sloboda demonstriranja, dodaje Vuletić, postoji ako se skupovi održavaju ispred institucija. Takav skup bi još i mogao da se razume. Međutim, demonstrirati ispred privatnih stanova, u kojima epidemiolozi ne žive sami, već sa porodicama, gde su okruženi komšijama, vrsta je šikaniranja koja ne sme da se dopusti, zaključuje naš sagovornik.
Kon: poređenje sa Mengeleom nikada neću oprostiti
Podsećamo, nakon pretnji virusologu Milanku Šekleru koje su upućene preko društvenih mreža, nekoliko desetina građana koji demonstriraju protiv uvođenja kovid propusnica, okupilo se ispred zgrada u kojima žive članovi Kriznog štaba, dr Branislav Tiodorović i dr Predrag Kon.
Demonstranti su ispred stana dr Predraga Kona skandirali uvredljive i antisemitske parole, upoređujući ga sa ratnim zločincem i lekarom koncentracionog logora Aušvic Jozefom Mengeleom.
U svom odgovoru, dr Kon je rekao da zbog jevrejskog porekla demonstrantima posebno neće oprostiti to što su mu skandirali da je Mengele, a takođe se založio i za rigoroznije epidemiološke mere — najavio je mogućnost da se kovid propusnice produže na trajanje od 24 sata.
„Ako mere budu 24 sata, videće se poboljšanje. A to će se uskoro i desiti“, rekao je Kon.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala