Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bubalo pravosnažno oslobođen za privatizaciju Luke Beograd

CC0 / Daniel_B_photos / Sudijski čekić
Sudijski čekić - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Apelacioni sud Beogradu pravosnažno je oslobodio od optužbi nekadašnjeg ministra privrede i privatizacije Predraga Bubala i ostale optužene za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga 2005. godine.
Ovom odlukom potvrđena je druga prvostepena presuda Specijalnog suda koji je zaključio da nije dokazano da su oni počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja za koje se terete. I prvom prvostepenom presudom Bubalo i ostali su bili oslobođeni od optužbi.
Predmet "Luka Beograd" je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije.
U ovom postupku pored Bubala optužbi su oslobođeni izvršni direktori Agencije za privatizaciju Miodrag Ðordević i Goran Mrđa, direktor Centra za tržište kapitala Aleksej Misailović, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i direktor Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasmina Dragutinović.
Pravosnažna oslobađajuća presuda izrečena je i bivšem direktoru Privrednog društva "Luka Beograd" AD Miroslavu Drobcu i bivšem finansijskom direktoru tog privrednog društva Dušanu Kosovcu.
Apelacioni sud je detaljno obrazložio svoj stav u odluci koja je danas objavljena na njegovom sajtu.
Zaključio je da se u konkretnom slučaju ne radi o privatizaciji, odnosno da „Luka Beograd“ nije subjekt privatizacije, te da stoga nema mesta ni tvrdnji da su okrivljeni Miodrag Ðorđević, Goran Mrđa Aleksej Misailović postupili suprotno Zakonu o privatizaciji.
"Naime, formiranje prodajne cene akcija je svakako izvršeno prema tržišnim uslovima koje propisuju zakonski propisi, te su akcije prodate putem ponude za preuzimanje u skladu sa Zakonom o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata, a cena iz ponude za preuzimanje je formirana po tržišnom principu jer je svako mogao da se javi sa ponudom za preuzimanje i da ponudi veću cenu, a što se nije dogodilo", naveo je pored ostalog Apelacioni sud.
Istakao je da je prvostepeni sud pravilno zaključio da što se tiče Bubala, kao ministra u konkretnom slučaju, nije dokazano da je postupio suprotno Zakonu o Vladi Republike Srbije, Zakonu o privatizaciji, Zakonu o Agenciji za privatizaciju, Zakonu o akcijskom fondu i Zakonu o državnoj upravi, te da je propustio da kroz pravo nadzora naloži stručnim službama Ministarstva privrede da sprovedu nadzor i da preispitaju odluke i naloge Agencije za privatizaciju i Akcijskog fonda za prodaju akcija „Luke Beograd“.
"Kako Luka Beograd nije bila subjekt privatizacije i kako nije postojalo kršenje propisa od strane rukovodilaca Agencije za privatizaciju okrivljenog Đorđevića, Mrđe i Misailovića, pa ni od strane okrivljenog Dragutinović i Gračanca iz Akcijskog fonda postavlja se pitanje kako je Bubalo mogao postupati suprotno članu 62. Zakona o privatizaciji kojim je, između ostalog, propisano da nadzor nad primenom odredaba tog Zakona i propisa donetih na osnovu njega vrši ministarstvo nadležno za poslove privatizacije", naveo je Apelacioni sud, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala