- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Blumberg: Rusiji „Severni tok 2“ potreban zbog nezavisnosti

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Rusija je izgradila gasovod „Severni tok 2“ da bi preusmerila izvoz nafte i gasa sa tranzitnih ruta koje prolaze preko nekih post-sovjetskih republika i bivših zemalja-satelita, napisao je analitičar za tržišta nafte Džulijan Li u članku za Blumberg.
Autor navodi da se posle raspada Sovjetskog Saveza zemlja našla u zavisnosti, s obzirom da su njeni naftovodi prolazili kroz države koje su odjednom postale nezavisne i ne uvek prijateljski nastrojene prema Moskvi. Među njima su Ukrajina, Moldavija, kao i bivše članice Varšavskog pakta: Poljska, Češka, Rumunija i Bugarska.
„Odnosi Moskve sa mnogim od ovih zemalja su se promenili i to ne uvek nabolje sa stanovišta Rusije... Ne iznenađuje što ona namerava da prekine svoju zavisnost od takvih veza“, smatra analitičar.
Autor članka pretpostavlja da će „Severni tok 2“ omogućiti Rusiji da reši ovaj problem.
© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMapa ruskih magistralnih gasovoda
Mapa ruskih magistralnih gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Mapa ruskih magistralnih gasovoda
On je takođe demantovao mišljenje koje postoji na Zapadu da je gasovod pravljen kao „gasna zamka“ za Evropu.
Gasovod „Severni tok 2“ prolazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Njegova izgradnja završena je 10. septembra. Trenutno je u toku proces sertifikacije kompanije „Nord strim 2 AG“ kao nezavisnog operatora gasovoda. Sertifikacija će se odvijati u dve faze: prvo će nemački regulator izraditi nacrt rešenja, a zatim će ga oceniti Evropska komisija. Ceo proces mogao bi trajati nekoliko meseci. Berlin je već dobio od Moskve ceo paket neophodnih dokumenata.
Moskva je više puta naglašavala da novi gasovod nije politički, već ekonomski projekat, koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
RUSIJA
Vašington: Samo Rusija može sprečiti energetsku krizu u Evropi ove zime
Sve vesti
0