- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bakirova varka: Sprema se za Beograd, a iza leđa kuje novi plan protiv Srpske

© Tanjug / Dimitrije GollBošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović (arhivska fotografija)
Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović (arhivska fotografija) - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2021
Pratite nas
Pokazujući dobru volju da u razgovoru sa predsednikom Srbije pokuša da „spreči loš scenario“ u BiH, Bakir Izetbegović smišljeno zamenjuje teze, namećući Republici Srpskoj hipoteku nekoga ko želi rat. O ratu se priča u Sarajevu, a ne u Banjaluci. Drugo, da je želeo dijalog, on ne bi mesecima unazad zagovarao nasilje, kaže sagovornik Sputnjika.
Predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović potvrdio je da namerava da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u narednom periodu, kako bi, kako kaže, pokušao da smiri situaciju u poslednjih nedelja u uzavreloj Bosni. Gostujući na programu FTV, on je optužio SNSD i Dodikovu politiku za krizu u Federaciji, ocenjujući da bi bez njih BiH bila skoro normalna zemlja, sa mnogo višim životnim standardom, pred vratima Evropske unije i u NATO-u. Na pitanje preti li Bosni i Hercegovini rat, kaže da ako hoćete da živite, morate biti spremni da umirete.
Srđan Perišić, profesor međunarodnih odnosa iz Banjaluke, smatra da iza najave sastanka sa predsednikom Srbije ne stoji dobra namera Izetbegovića da se tenzije u Bosni smire, već naum da se situacija dodatno dramatizuje.

„Istovremeno dok izražava želju da se sretne sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Bakir Izetbegović govori da je BiH pred sukobom i nasiljem, za šta krivi Republiku Srpsku i predsednika Dodika. Njegov cilj je ne da, kako kaže, reši konflikt u BiH, već da na tom sastanku optuži RS da je krenula u pravcu secesije.

Sledeći korak Sarajeva — poziv NATO-u

Iza krotke izjave da mu neće pasti kruna s glave ako ode u Beograd kako bi kroz razgovor sprečio da „ne dođe do sukoba, da jedni druge bolje razumemo i da uskladimo interese“, ne stoji spremnost na kompromis, upozorava Perišić i dodaje da je sledeći korak poziv NATO-u i međunarodnoj zajednici da intervenišu.
Pokušaj rešavanja krize u Federaciji sastankom Vučića i Izetbegovića nije pozdravljen ni u Sarajevu. Dok predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izričito ponavlja: „Rekao sam mu da to ne radi“, poslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović smatra da Izetbegović odlaskom u Beograd čini veliku grešku.
Srđan Perišić tvrdi da Bakir Izetbegović i Željko Komšić u suštini rade istu stvar, bez obzira na navodno suprotstavljena mišljenja po pitanju posete predsednika SDA Beogradu. Razlika je u tome, kaže, što Komšić zagovara ideju da političko Sarajevo treba direktno da se obrati međunarodnoj zajednici, Vašingtonu i Briselu. Ono što je zajedničko i u čemu se glasovi u Sarajevu ne razlikuju, jeste, smatra, spremnost da se Republika Srpska optuži za nasilje.
„Iz Republike Srpske ne dolaze bilo kakvi pozivi na nasilje, rat i secesiju niti išta slično zagovara Milorad Dodik. To je vešta zamena teza. Republika Srpska nije u procesu secesije, nego u procesu vraćanja na izvorni Dejton i povratka nadležnosti koje su propisane Ustavom BiH. U poslednjih 26 godina od kada postoji dejtonska Bosna i Hercegovina, Banjaluka nije nikada ni pretila ni ucenjivala, niti otimala nadležnosti.“

Spremnost na kompromis je varka

Perišić ocenjuje da je Bakirova spremnost na kompromis varka, jer da želja za kompromisom postoji, oni ne bi za ove nepune tri decenije otimali nadležnosti RS i bili izazivači svake političke krize koja je potresla BiH.
„Poslednjih nekoliko meseci Bakir Izetbegović i Željko Komšić pozivaju intervenciju zapadnih država, zemalja Kvinte, pre svih SAD i NATO-a, kako bi oni navodno zaustavili secesiju koju RS planira da izvede. RS će u narednih nekoliko sedmica, do 15. novembra, doneti odluke kojima poništava sve odluke donete u ovih 26 godina vezane za prenos nadležnosti entiteta na nivo Bosne i Hercegovine.“
Ukoliko do susreta sa predsednikom Srbije i dođe, zaključuje Perišić, rezultat koji Bakir očekuje će izostati.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala