„Vreme zla“ – Zaboravljeni ljudi u borbi za normalan život

© Foto : Promo / Eye to EyeVreme zla
Vreme zla - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Pratite nas
„Vreme zla“ je priča o zaboravljenim ljudima koji su između dva svetska rata pokušavali da promene svest, koji su verovali u ideale komunizma, a paralelno imali vrlo uzbudljive živote – političke, ljubavne i porodične, kaže u razgovoru Goran Šušljik, tvorac televizijske adaptacije dela Dobrice Ćosića, čija se prva epizoda premijerno emituje večeras.
Prema njegovim rečima, serijal koji se sastoji od 15 epizoda, korespondira s mnogim stvarima u našem vremenu, mada ne direktno.
„To je jedan od romana Dobrice Ćosića koji prati liniju pokušaja da se ovo društvo, počev od kraja 19. veka pa sve do danas, nekako stabilizuje, da normalan život i normalni odnosi dobiju na nekom kontinuitetu, ali to nikako ne uspeva zbog istorijskih okolnosti i naslaga nekih daljih vremena“, kaže Goran Šušljik.
Glavni tok radnje serije je baziran na romanu „Vernik”, a kroz reminiscencije se bavi događajima u romanima koji su mu u trilogiji prethodili („Otpadnik” i „Grešnik”).
U središtu priče su članovi porodice Katić, braća Bogdan i Vladimir Dragović, Miško, Nađa i Bora Luković, te Petar Bajević.
Ulogu Vukašina Katića igra Žarko Laušević, Ivana i Milenu Katić igraju Radovan Vujović i Nada Šargin, Šušljik igra Petra Bajevića, a u seriji igraju i Goran Bogdan, Andrej Šepetkovski, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković i drugi.
© Foto : PromoGoran Šušljik
Goran Šušljik - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Goran Šušljik
Porodicu Katić zatičemo u osvit Drugog svetskog rata u Beogradu. Bogdan Dragović vraća se iz emigracije, pokušava da uspostavi veze sa Komunističkom partijom, iz koje je izbačen kao trockista, kao i sa sinom Vladimirom.
Njegova ostavljena žena Milena stupa u emotivnu vezu sa Petrom Bajevićem, agentom Kominterne i Bogdanovim ratnim drugom. Vladimir, Milenin i Bogdanov sin, sada i sam član Komunističke partije, iz ideoloških razloga se okreće protiv oca.
Nasuprot tome, Milenini otac i brat Vukašin i Ivan Katić su slika građanske Jugoslavije, koja ne uspeva da se odupre nadolazećim okolnostima.
CC BY-SA 3.0 / Stevan Kragujevic / Dobrica Ćosić
Dobrica Ćosić - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Dobrica Ćosić
Serija „Vreme zla“ je pretpremijerno prikazana na 27. izdanju Sarajevo film festivala.
Publika je prethodno bila u prilici da pogleda seriju „Koreni“, čiji autorski tim takođe predvodi Goran Šušljik, a kako je glumac najavio, na proleće će početi snimanje serijala rađenog prema motivima Ćosićevog „Vremena smrti“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala