- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Uloga uglja u prevazilaženju aktuelne energetske krize | Energija Sputnjika

Pratite nas
Energetska kriza vratila je ponovo u upotrebu ugalj — u nekim evropskim zemljama su upaljene termoelektrane, koje su stajale konzervirane kao strateška rezerva. I Srbija je počela da razmišlja o tome da stare termokapacitete, koji bi trebalo da odu u „penziju“, konzervira i sačuva kao stratešku rezervu.
To su iste one termoelektrane zbog kojih Elektroprivredu Srbije optužuju da spada u vrh zagađivača.
Zanimljivo je da zvaničnici EU, koji su zbog aktuelne energetske krize počeli ozbiljno da razmišljaju o tome da se vrate nuklearkama (čije gašenje su mnogi najavili) ali i gasu, dakle isti oni koji ovih dana manjak električne energije nadomeštaju sagorevanjem uglja druge, pa i Srbiju, uslovljavaju da se odreknu termoelektrana koje sagorevaju ovo fosilno gorivo. Sve u cilju sprečavanja klimatskih promena.
Sve ovo dešava se uoči 26. Konferencije članica Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Glazgovu od 31. oktobra do 12. novembra.
O tome kako pomiriti energetsku bezbednost, pa bila ona zasnovana i na uglju, a kako ipak ići ukorak sa svetom i doprineti očuvanju životne sredine i sprečavanju klimatskih promena u emisiji „Energija Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Danijelom Božanić, stručnjakom za klimatske promene i prof. dr Aleksandrom Jovovićem, profesorom na Odseku za procesnu tehniku i zaštitu životne sredine na Mašinskom fakultetu u Beogradu.
Energija Sputnjika, 25.10.2022.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala