Sedam sati razgovora o bezbijednosti u Crnoj Gori: Ako je logika da je Peruničić kriv za sve…

© Flickr / Sputnjiku ustupila Vlada Crne GorePotpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović
Potpredsedni Vlade Crne Gore Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Pratite nas
Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu sedam sati saslušavao je iza zatvorenih vrata čelnike bezbjednosnog sektora i tužilaštva u vezi sa bezbjednosnom situacijom u zemlji.
"Situacija je bezbjedna i situacija je redovna", kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, nakon sjednice. Razgovarali su, kaže, vrlo otvoreno.
"Mislim da iz svih ovih sjednica svi izrazimo mudriji", kazao je Abazović.
Abazović nije htio da detaljnije komentariše to što je bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić, nakon saslušanja, pušten da se brani sa slobode.
“Ako je logika da je on kriv za sve i u prvom i u drugom slučaju ja je lično ne prihvatam. Ja mislim da sigurno postoji odgovornost, i te kako postoji odgovornost, direktora ANB-a, ali mene ne mogu da ubijede da je on nalogodavac”, rekao je Abazović novinarima, nakon sjednice Odbora.
Abazović: Slučajevi prisluškivanja Katnića i samoubistvo Bulatovića povezani
Na pitanje šta misli ko je nalogodavac da se prisluškuje SDT, Abazović je kazao:
“Ne bih da se izjašnjavam. I prošli put je bilo sve kao da je taj čovjek iz nekog hira odlučio da prisluškuje i prati ljude, a da to neko od njega nije zahtijevao i sad sve treba da se svede na to da će on da odgovara za - zamislite za šta - zloupotrebu službenog položaja. Ako neko misli da to tako treba prihvatiti, ja tu logiku ne prihvatim. Tužilaštvo neka radi svoj posao, sudovi neka rade svoj posao, a građani neka vrednuju”, poručio je Abazović i pozvao građane da sami procijene da li sve odgovara elementarnoj logici.
Abazović je kazao i kako misli da su slučajevi prisluškivanja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i samoubistvo bivšeg funkcionera ANB-a Luke Bulatovića povezani.
Knežević zabrinut za bezbjednosnu situaciju
Predsjednik Odbora Milan Knežević je nakon sjednice kazao da je Odbor u zajedničkim zaključcima konstatovao da je bezbjednosna situacija u značajnoj mjeri narušena, te da postoji opasnost od daljeg narušavanja.
Knežević je kazao da je sjednica vođena na osnovu tajnih podataka, pa Skupštini neće predložiti zaključke.
Knežević je novinarima saopštio da je zabrinut za bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori, za ukupan aktuelni i politički ambijent.
“Nadam se da će ovo o čemu smo raspravljali biti posljednja zloupotreba institucija i srastanja kriminala sa djelovima bezbjednosnog sektora”, poručio je Knežević.
Glavni specijalni tužilac Milovje Katnić, v.d. vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, šef Specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić i šef tajne službe Dejan Vukšić su izašli sa saslušanja, ali nisi željeli da daju izjave.
Na sjednici koja je bila zatvorena za javnost saslušani se potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić kao i šef specijalnog policijskog odjeljenja Dragan Radonjić.
Odluku o kontrolnom saslušanju Odbor je donio jednoglasno, na inicijativu predsjednika tog tijela Milana Kneževića.
Knežević je uoči sjednice Odbora kazao da se ne smije dozvoliti nikad više da se djelovi bezbjednosnog sektora otrgnu od Ustava i zakona i srastu sa organizovanim kriminalom.
Novinari ispred Centra bezbednosti u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 22.10.2021
REGION
Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore pušten da se brani sa slobode
Dritan Abazović, lider URA - Sputnik Srbija, 1920, 06.02.2021
Abazović: Bivši šef ANB-a nalogodavac nezakonitog praćenja političara, novinara /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala