- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Roboti počinju da dostavljaju pošiljke u Moskvi /video/

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaJandeks rover: robot za dostavljač
Jandeks rover: robot za dostavljač - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Pratite nas
„Pošta Rusije“ uskoro pokreće isporuku pošiljki iz 27 filijala u Moskvi pomoću bespilotnih robota-dostavljača „Jandeksa“, prenosi ruski portal „RBK“, pozivajući se na kompaniju.
U početku će vozila-roboti, nazvani Jandeks Rover, isporučivati pakete iz četiri filijale u rejonu Hamovniki. Zatim će se u roku od mesec dana projektu pridružiti još 23 filijale koje se nalaze na stanicama metroa „Beloruska“, „Sokol“, „Aerodrom“, „Cvetni bulevar“, kao i u moskovkom rejonu Ramenki i drugim rejonima.
„Automatizacija isporuke pošiljke 'Pošte Rusije', jednog od najvećih svetskih poštanskih operatera, logičan je korak u razvoju dostave pomoću robota i nadamo se da ćemo dodatno proširiti tutehnologiju“, izjavio je direktor za razvoj bespilotne tehnologije „Jandeksa“ Artjom Fokin.
„Pošta Rusije“ nije precizirala tačan datum pokretanja projekta.
Kako se navodi, klijenti će moći da naruče dostavu pomoću robota preko Android aplikacije kompanije. U prvoj fazi će u isporuku biti uključeno 36 robota, a cena usluge biće jedna rublja (0,01 evro).
Kompanija dodaje da će korisnici moći da prate status isporuke i da lociraju robota na mapi u aplikaciji. Kada rover isporuči paket do ulaza u kuću, na telefon klijenta će biti poslato obaveštenje i poslat verifikacioni kod koji mora se unese u aplikaciju kako bi robot omogućio preuzimanje porudžbine.
Kompanija „Jandeks“ je u novembru 2019. godine počela da testira robota za transport male robe – „Jandeks.Rover“ sa šest točkova. Robot može da se kreće brzinom do pet kilometara na sat, kao i da radi zimi i leti u različitim vremenskim uslovima.
„Jandeks“ je u decembru prošle godine počeo da testira bespilotnu dostavu iz kafića i restorana u Moskvi i Inopolisu. Roboti su u februaru 2021. godine počeli da vrše dostave u stambene zgrade u Moskvi, a u avgustu u kampusu Univerziteta Ohajo u Americi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala