- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Nove metode Vašingtona: U američkom Kongresu predložili nove mere protiv ruskog izvoza oružja

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaSajam naoružanja na Međunarodnom forumu "Armija" u Moskvi
Sajam naoružanja na Međunarodnom forumu Armija u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Pratite nas
U američkom Kongresu predloženo je da se razvije novi plan za smanjenje interesa za rusko oružje na svetskom tržištu, prenosi televizija „RT“ pozivajući se na predstavljeni izveštaj.
„Koje strategije da se pridržavaju Sjedinjene Američke Države kako bi učinile rusko oružje manje privlačnim? U kojoj meri bi trebalo da ponudimo izvoz sopstvenog oružja zemljama koje razmatraju nabavku ruskog oružja?“ su pitanja koja se postavljaju u dokumentu.
Prema mišljenju analitičara, Rusija uz pomoć naoružanja promoviše svoje spoljnopolitičke interese, čime slabi uticaj Vašingtona.
Neki kongresmeni smatraju da prodaja oružja podržava „agresivnu i zlonamernu aktivnost Rusije“ i podstiče regionalne sukobe.
Takođe se napominje da uvedene sankcije nisu dovoljno efikasne. Osim toga, takve restriktivne mere mogu izazvati negativnu reakciju država-uvoznica i naneti štetu samim Sjedinjenim Američkim Državama, ističe se u dokumentu.
U Kongresu to objašnjavaju činjenicom da se mnoge zemlje u velikoj meri računaju na rusko oružje, pa će im biti teško da odustanu od njega.
Na taj način autori dokumenta pozivaju da se odrede nove metode pritiska na kompleks odbrambene industrije koji će pomoći u izolaciji Rusije.
Podsetimo, nakon državnog prevrata u Ukrajini 2014. godine, Vašington je uveo sankcije protiv nekoliko preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Rusije. Osim toga, u Sjedinjenim Američkim Državama na snazi je Zakon o suprotstavljanju protivnicima Amerike putem sankcija (CAATSA), koji omogućava „kažnjavanje“ trećih zemalja koje su sklopile ugovore sa Rusijom o kupovini vojne tehnike.
Ovaj zakon je, između ostalog, primenjen protiv Turske nakon što je Ankara kupila ruske protivvazdušne raketne sisteme S-400 „Trijumf“. Pretnje američkim sankcijama više puta je dobila i Indija, koja je potpisala ugovor o nabavci S-400. Planirano je da prvi kompleti budu isporučeni Indiji do kraja ove godine.
Samohodna haubica 2S35 Koalicija-SV  - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Tajne ruske mere za borbu s Amerikom na tržištu oružja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala