- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kineski mediji: Ako Rusi upere zastrašujući „Sarmat“ — Japan će završiti pod vodom

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaTestiranje balističke rakete "Sarmat"
Testiranje balističke rakete Sarmat - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Pratite nas
Kineski stručnjaci portala „Baijiahao“ pripremili su materijal u kojem su razmotrili hipotetičku mogućnost vojnog sukoba između Rusije i Japana. Kako kažu, to je poslednja, ali ipak moguća opcija, jer su odnosi dveju zemalja pogoršani od kada je Japan dobio novog premijera.
U članku se navodi da bi Rusija mogla da upotrebi u sukobu novi borbeni sistem „Sarmat“, koji je na Zapadu poznat pod nazivom „Satana 2“.
Domet leta raketa tog sistema je 16.000 kilometara.
„Ruske interkontinentalne balističke rakete imaju zastrašujuću moć“, piše kineski portal.

Autori članka su u četiri reči opisali posledice „napada Rusije na japansku teritoriju“: „Japan će završiti pod vodom“.

Oni dodaju da Tokio ne bi trebalo da računa na pomoć američkog sistema za protivraketnu odbranu.
Ranije je novi premijer Japan Fumio Kišida izjavio da se suverenitet Tokija proteže na južna Kurilska ostrva.
S tim u vezi, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se Rusija ne slaže sa izjavom novog japanskog premijera Fumio Kišida na temu Kurilskih ostrva, jer su ta ostrva teritorija Ruske Federacije.

Spor oko Kurilskih ostrva

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan. Sovjetski Savez i Japan potpisali su 1956. godine Zajedničku deklaraciju u kojoj je Moskva pristala da razmotri mogućnost predaje Japanu ostrva Habomai i Šikotan nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, a sudbina Kunašira i Iturupa nije pomenuta.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravne osnove, nije upitan.
Nakon sastanka lidera Rusije i Japana u Singapuru 14. novembra 2018. tadašnji japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da su se strane dogovorile da ubrzaju proces pregovora o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine.
Američki glumac Stiven Sigal tokom susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
RUSIJA
Stiven Sigal miri Rusiju i Japan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala