- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Haos u Sudanu: Vojska premestila premijera na nepoznatu lokaciju i preuzela medije /video/

© REUTERS / EL TAYEB SIDDIGPripadnici vojske Sudana
Pripadnici vojske Sudana - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Pratite nas
Vojne snage u Sudanu uhapsile su pre zore više zvaničnika civilnih vlasti te zemlje, izvestila je televizija Al Hadat. Sudanski premijer Abdala Hamdok premešten je na nepoznatu lokaciju nakon što je odbio da izda saopštenje u znak podrške vojnom udaru u toj zemlji, saopštilo je danas sudansko ministarstvo informisanja.
Udružene vojne snage koje su držale Hamdoka u kućnom pritvoru vršile su pritisak na njega da izda saopštenje podrške, saopštilo je to ministarstvo.
Nekoliko ljudi je povređeno u sukobima koji su izbili između sudanskih vojnika i građana koji protestuju protiv državnog udara, a koji su pokušali da se približe zgradi generalštaba u Kartumu, javila je televizija Al Arabija, pozivajući se na svedoke.
Vojnici su zauzeli prostorije radija i televizije u Kartumu, prestonici Sudana, preneo je RT.
Širom Kartuma je danas raspoređena teško naoružana vojska i paravojne snage, čime je ograničeno kretanje civila, dok su demonstranti koji su nosili nacionalnu zastavu palili gume u različitim delovima grada.
Vojska je uhapsila većinu članova sudanske vlade i veliki broj lidera provladinih stranaka, javio je Rojters, pozivajući se na tri izvora.
Televizija Al Hadat, sa sedištem u Dubaiju, javila je o hapšenju četiri člana vlade, jednog člana Suverenog saveta (kolektivni šef države), kao i nekoliko partijskih lidera i guvernera sudanskih oblasti.
Ministarstvo informisanja je saopštilo da je vojska uhapsila jednog civilnog člana Suverenog saveta i članove vlade, i da ih je odvela na nepoznatu lokaciju.
Internet u Kartumu, prestonici Sudana, je izgleda u prekidu, navodi britanska agencija, pozivajući se na očevice.
Sudan je na ivici građanskog rata nakon neuspelog državnog udara prošlog meseca, koji je ponovo pokrenuo optužbe između vojske i civilnih grupa koje su trebale da podele vlast nakon svrgavanja bivšeg lidera Omara al-Bašira 2019. godine.
Bašir je svrgnut i zatvoren nakon višemesečnih uličnih protesta, a politička tranzicija dogovorena nakon njegovog svrgavanja trebalo je da dovede do održavanja izbora do kraja 2023. godine.
Kako su napetosti eskalirale ovog meseca, koalicija pobunjeničkih grupa i političkih partija pridružila se vojsci, a pristalice vojske organizovale su jednu akciju ispred predsedničke palate pozivajući na raspuštanje civilne vlade.
Istovremeno, nekoliko ministara u vladi je prošle nedelje učestvovalo u velikim protestima organizovanim u nekoliko delova Kartuma i drugim gradovima protiv mogućeg vojnog preuzimanja vlasti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala