- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dačić najavio u Banjaluci: Sledećeg meseca zajednička skupština Srbije i Srpske u Beogradu

© Tanjug / RADE PRELICPredsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Pratite nas
Predsednik Skupštine Srbije najavio je da će sledećeg meseca, u novembru, biti održana zajednička skupštinu Srbije i Republike Srpske u Beogradu, a povodom jubileja 30 godina od Parlamenta Srpske.
Dačić je to izjavio u Banjaluci, na zajedničkoj konferenciji sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.
„Mnogi nemaju predstavu koliko su ti datumi značajni. Možda 30 godina ne predstavlja veliku vremensku distancu, ali za Srbiju i Republiku Srpsku bile su prekretnica za budućnost“, naglasio je Dačić.
Dačić je dodao da je Srpska sačuvala svoj identitet.
„Ako se nešto menja mora da bude u saglasnosti dva entiteta i tri naroda. Nikakva sila ne dolazi u obzir“, poručio je Dačić.
On je naveo da su specijalne veze između Srpske i Srbije „živa veza“ između istog naroda i da tu ne postoje nikakve granice, preneo je RTRS.
„Ništa novo se ne dešava na ovim prostorima, to se radi već decenijama, da se ‘izigra’ Dejtonski sporazum, uzimajući Srpskoj gotovo sva ovlašćena“, rekao je Dačić.

Dodik: Srpska ima snagu za samoodrživost

Dodik je rekao da Republika Srpska ima snagu za samoodrživost i najavio da će Narodna skupština Srpske u narednim danima donositi odluke koje će vratiti ustavnu poziciju.
On je naveo da je sa Dačićem razgovarao o međusobnoj saradnji Srpske i Srbije i da je zajednički ocenjeno da je ta saradnja oduvek bila izrazito dobra i puna međusobnog uvažavanja.
Dodao je da je Dačić prisutan na prostorima Republike Srpske u svakom pogledu i da je bio je akter svih dešavanja na ovim prostorima.
„Delili smo iste vrednosti za mir, stabilnost, napredak i sve ono što prati jedno demokratsko društvo“, rekao je Dodik.
Naglasio je da Srbija i Srpska pokazuju da mogu u demokratiji samostalno da upravljaju svojim resursima.

„Srpska ima snagu za to. Pokušavaju antidejtonskim delovanjem da nam oduzmu sve nadležnosti, a naša Skupština će na sve to odgovoriti“, poručio je Dodik.

Dodik je rekao i da će u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH razgovarati sa svima, sem sa Kristijanom Šmitom, koji nije legitimno imenovan za visokog predstavnika i kog ne priznaje ni Savet bezbednosti.
„Sa Šmitom ne želim da razgovaram ni u formi privatnog lica. Dok god Šmit ne bude imenovan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, za nas nema nikakav legitimitet“, kazao je Dodik.
Podsetimo, pojedine zemlje smatraju Šmita visokim predstavnikom u BiH, ali njegov izbor nije verifikovan. Ne priznaju ga ni Republika Srpska, ali ni Rusija, koja je članica Saveta za sprovođenje mira u BiH, ali ni Kina.
Dodik je naveo da će srpski predstavnici prisustvovati Parlamentarnoj skupštini BiH samo iz jednog razloga — da bi podržali inicijativu da se smeni ministar odbrane BiH Sifet Podžić.
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
REGION
Željka Cvijanović: Visoki predstavnici — izvođači radova za političko Sarajevo
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2021
SRBIJA
Dodik: Srpska se razvlašćuje silom međunarodnog faktora, borićemo se za naša prava /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala