- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Skandal zbog ruskog zlata – i krađe: „Neko je tako odlučio“

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuska gimnastičarka Angelina Meljnikova na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021.
Ruska gimnastičarka Angelina Meljnikova na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2021
Pratite nas
Svetsko prvenstvo u gimnastici uzdrmao je skandal nakon što je Ruskinja Angelina Meljnikova osvojila srebrnu medalju, iako je trebalo da joj pripadne zlato. „Oduzeli su joj medalju. Japanka je 'pogurana' na prvo mesto, to je sve što se desilo. Neko je tako odlučio“, rekla je Valentina Rodjonenko, selektor reprezentacije.
Meljnikova, kapiten reprezentacije Rusije, osvojila je 14.000 bodova posle sudijskog glasanja, a pred nastup Japanke Mai Murakami.
Murakami je osvojila 13.966 poena – dakle, manje nego Ruskinja – ali je stručni štab Japana uložio žalbu koju su sudije prihvatile i lokalnoj gimnastičarki dodale tek toliko poena koliko je trebalo da prestigne Ruskinju.
Japancima je uvažena žalba zbog toga što sudije jedan potez Murakami nisu sračunale, a primedbu za isto kod svoje gimnastičarke uložio je i stručni štab Rusije – međutim, uzalud.

„Izuzetno sam razočarana jer mi sudije nisu dale pune poene, iako sa ovim okretom nikada nisam imala problem u životu. Sada mi to nisu uračunali u poene. Uložili smo žalbu, ali nije prihvaćena", navela je Angelina.

Melinkova je na storiju na svom Instagram profilu postavila video-snimak na kojem se može videti za koji tačno okret nije dobila poene od sudija.
Nikada, ali nikada nisam imala problem sa ovim okretom. Ne znam šta se desilo i zašto mi to nisu uračunali. Žalba nije prihvaćena“, dodala je Ruskinja.
O svemu se oglasio i trener reprezentacije Rusije Valentina Rodjonenko, koja je dodatno napala sudije zbog nepravde.
„Sudije nam nisu računali taj potez, a naši treneri su odmah uložili žalbu, koja je odbijena. Besmisleno je pokušavati da bilo šta sada dokazujemo. Oduzeli su joj zlato i to slobodno mogu da kažem, jer bi taj nesračunati element vredeo 0.1 poen, što bi Meljnikovu pogurao na prvo mesto. Stvarno nemam reči“, rekla je Rodjonenko.
Mnogi navijači i ljubitelji gimnastike videli su problem u tome što je ka zlatu pogurana japanska gimnastičarka tokom takmičenja koje se održavalo u Japanu.
„Oduzeli su joj medalju. Japanka je 'pogurana' na prvo mesto, to je sve što se desilo. Neko je to tako odlučio. Za nas Geli je osvojila zlato, u to se ne sumnja. Oduvek postoje predrasude prema Rusima, mi moramo da budemo nekoliko nivoa ispred svih kako bi nam dopustili da budemo prvi“, dodala je Rodjonenko u izjavi za „RIA Novosti“.
„Žrtve političkog obračuna“: Ruskinje bez zlata na OI u ritmičkoj gimnastici prvi put posle 25 godina
Nezapamćena drama i herojsko zlato za Rusiju!
Slučaj „zastava Rusije“: „Bili smo u strahu, žao mi je, siguran sam da su Rusi uznemireni“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala