- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Nemačkoj smislili novi način kako da „nanesu štetu“ Rusiji zbog gasa

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Uđi u bazu fotografijaGasovod Severni tok u nemačkom gradu Lubmin
Gasovod Severni tok u nemačkom gradu Lubmin - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Novinar Kristof Hervartc predlaže novi način „pružanja otpora“ Rusiji u energetskoj sferi: države Evropske Unije treba da počnu zajedno da kupuju gorivo, a ne, kao do sada, svaka pojedinačno.
„Države EU mogu udružiti napore za zajedničku kupovinu gasa kako bi se suprotstavili dominantnom dobavljaču na tržištu, tj. Rusiji“, piše Hervartc u članku za list „Handelsblat".
Kako navodi, evropski političari već razmatraju ovu perspektivu.
„Ministri energetike žele da o tome da razgovaraju naredne nedelje“, zaključio je novinar.
Hervartc je primetio da će veću „nezavisnost“ od Rusije doneti šira upotreba obnovljivih izvora energije – iz vode, sunca, vetra.
Poslednjih meseci, tržište gasa u Evropi je bilo vidno grozničavo. Ako se trgovanje fjučersima početkom avgusta vršilo u području 515 dolara za hiljadu kubnih metara, krajem septembra je ta cifra udvostručena – 6. oktobra je dostignut istorijski maksimum od 1937 dolara. Nakon toga, cena je malo pala, ali je i dalje vrlo visoka.
Ranije je generalni direktor nemačkog Istočno-ekonomskog komiteta Mihael Harms izjavio da Rusija nije mogla da izazove rast cene gasa u Evropi. Predsednici komiteta Bundestaga – komiteta za ekonomiju i energetiku i komiteta za ekonomsku saradnju i razvoj – Klaus Erns i Peter Ramzauer takođe su ukazali na odsustvo dokaza o umešanosti Moskve.
Cevi za postavljanje Severnog toka - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
Podkast
Kako je gas uzdrmao Evropu | Prorok
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala