- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Srpska borbenija, Srbija odmerenija: Dve najvažnije poruke susreta Vučića i Dodika

© Sputnik / Lola ĐorđevićSastanak Milorada Dodika i Aleksandra Vučića u Beogradu
Sastanak Milorada Dodika i Aleksandra Vučića u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Najvažnija poruka razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika je da će Srbija u vek biti uz RS, ali i da, koliko god se Banjaluci pretilo sankcijama, blokade na Drini neće biti. U današnjim međunarodnim okolnostima nemamo pravo da ne odbranimo RS, ocenjuje analitičar Dragomir Anđelković.
Novi susret Vučića i Dodika u Beogradu, posle još jednog zatezanja na liniji Sarajevo-Banjaluka, rezultirao je porukom predsednika Srbije da razgovor nema alternativu u rešavanju problema između te dve strane. Na dijalog je spreman i Dodik, ukoliko BiH odustane od otimanja imovine Republike Srpske koja joj pripada po Dejtonskom sporazumu.

Dve snažne poruke-bez blokade na Drini

Koliko god da su Dodikovu ocenu da nikakvi sukobi nisu potrebni, i da ih neće biti, neki protumačili kao njegovo spuštanje lopte, Anđelković smatra da su suštinski najvažnije dve poruke sa jučerašnjeg razgovora - da će Srbija uvek biti uz RS i da za nju nikada neće biti blokade na Drini.
„Nastup Srbije je drugačiji od nastupa RS. Dok je RS borbenija, Srbija nastupa odmerenije, što ima zajednički sinergijski efekat. RS na taj način svima šalje poruku da će se boriti za svoja prava, a s druge strane Srbija pokušava da smiri stvari. Ipak, bitno je da je Srbija zauzela stav da će, ako se dođe do neke tačke, biti uz RS“, podvukao je Anđelković za Sputnjik.
On podseća na to da je Vučić ukazao na to da je bolje da se razgovara i problemi rešavaju dijalogom, jer se Srbija dok je on predsednik svakako neće pridružiti eventualnim sankcijama RS, niti će biti blokade na Drini.
© Tanjug / Dimitrije GolDrina neće razdvajati nego spajati Srbiju i Srpsku i Srbija nikada neće podržati eventualne sankcije Banjaluci
Most Bratoljub - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Drina neće razdvajati nego spajati Srbiju i Srpsku i Srbija nikada neće podržati eventualne sankcije Banjaluci

Nemamo pravo da ne odbranimo Srpsku

Pretnja sankcijama došla je krajem septembra od specijalnog izaslanika američkog predsednika Džoa Bajdena za Zapadni Balkan, Gabrijela Eskobara, prilikom susreta sa Dodikom. Te pretnje su usledile pošto je Dodik zbog osluke Sarajeva da prisvoji zemljište RS uzvratio najavama o otcepljenju RS.
„Mi treba da budemo svesni da je moguće da Amerika počne da uvodi sankcije i protiv Banjaluke i protiv pojedinaca među srpskim političarima i u Crnoj Gori i protiv same Srbije, ali isto tako treba da budemo svesni da se svet promenio. Nije Amerika više jedina sila, tu su i Rusija i Kina. Ako smo stvorili RS u vreme kada je Amerika mogla da radi šta hoće, kada je bila na vrhuncu moći, onda nemamo pravo da je ne odbranimo danas kada je Amerika dobila protivtežu u Rusiji i Kini, tako da imamo prijatelje na koje možemo da se oslonimo“, istakao je naš sgaovornik.
Na pitanje kako će se posle susreta Vučiča i Dodika stvari odvijati na relaciji Banjaluka-Sarajevo, Anđelković je prilično skeptičan da će tu doći do promena u odnosu na već viđeno:
Sarajevo vodi vrlo agresivnu politiku u kontinuitetu s namerom da u miru realizuje svoje ratne ciljeve stvaranja unutarne Bosne. Samo je pitanje trenutka kada će Sarajevo ići u radikalizaciju, pa onda malo popustiti. Sve što smo videli u prethodnim periodima videćemo i sad. Ići će povremeno agresivno, pa će malo smirivati loptu da bi delovalo pred svetom da nisu oni generator problema, ali ne treba očekivati da će promeniti politiku jer od devedestih godina do danas ona je kontinuirano usmerena ka centralizaciji Bosne“.

Meta su svi Srbi

Sagovornik Sputnjika ne misli da je ovde na meti samo RS, nego i Srbija.

„Zapadni centri moći koji su vodili politiku protiv nas devedesetih godina i dalje misle da je posao nezavršen. Za njih je posao završen tek kada potpuno stave pod kontrolu srpski faktor, kada i RS i Srbiju uvuku u NATO, odnosno kada nametnu model kontrole ovog regiona, kao što žele. Ovo je akcija i protiv Srbije i protiv RS i nama treba da bude pouka da srpski narod mora da se brani u celini, od severa Kosova do Banjaluke“, ocenio je Anđelković.

Zato smatra da je važno što je sasvim jasno i nedvomsileno poslata poruka da RS nikada neće ostati sama i da za Srbiju nikada neće biti blokade na Drini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala