Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Otkrivena figurina sa „crvenim čizmicama“ stara skoro 7.000 godina kod Aleksinca

© Tanjug / SANJA CRNBOBRNJA KRASICEpohalno otkriće iz perioda mlađeg neolita koje pripada Vinčanskoj kulturi
Epohalno otkriće iz perioda mlađeg neolita koje pripada Vinčanskoj kulturi - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Praistorijska figurina visoka 6 centimetara nađena je na arheološkom lokalitetu Vitkovačko polje kod Aleksandrovca, a prema prvim procenama stručnjaka nastala je oko 4800 godina p.n.e.
Arheolozi predočavaju za da takva figurina do sada nije bila poznata: bila je obojena u zeleno i crveno, a čak su joj u crvenoj boji stilizovane „čizmice”.
Na ovom lokalitetu avgusta 2019. godine došlo je do senzacionalnog otkrića jedne od najmonumentalnijih primeraka vinčanske figuralne plastike, figurine pod imenom Vita, datirane na period od 5.500 do 4.750 g.p.n.e. Zahvaljujući ovom otkriću arheologa Sanje Crnobrnje Krasić, ceo lokalitet je ponovo dobio na značaju i Ministarstvo kulture i informisanja finansijski je pomoglo prva sistemska arheološka istraživanja. A ona već daju impozantne rezultate.
„Za sada smo pronašli još 15-ak fragmenata nekih drugih velikih figurina, a ta ’šarena‘, nažalost bez glave, visoka je šest centimetara i tip je figurine kakav do sada nismo poznavali“, napominje dr Adam Crnobrnja, rukovodilac arheoloških istraživanja.
Pre dve godine je prilikom zaštitnih istraživanja došlo do otkrića velike skulpture i tada je praćen samo kanal, koji je još uvek centralni deo sondi, navodi arheolog.
„Sada je neophodno da saznamo širi kontekst. Na osnovu prvih indicija, pretpostavili smo da je u pitanju čitava neolitska kuća. Međutim, kada smo krenuli u ova iskopavanja, ustanovili smo da se najverovatnije radi o kompleksu neolitskih peći, ognjišta, prilično je zagonetna situacija“, rekao je on za Novosti.
Arheolozi Narodnog muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja u Kruševcu u saradnji sa Zavičajnim muzejem Župe iz Aleksandrovca, nastavljaju sa istraživanjima koja će trajati najdalje do 10. novembra.
Na sreću naučnika, ova kuća izgorela je u požaru, pa su u njoj pronađeni predmeti koji su se tu zatekli, a oni su važan dokaz teorije o mešanju različitih kultura na ovom prostoru. - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2021
Drevne tajne izronile iz utrobe brda na jugu Srbije /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala