- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Evropa se plaši da Amerika pored Kine može zaboraviti na Rusiju

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski mirotvorci u Karabahu
Ruski mirotvorci u Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Dok SAD pokušavaju da skrenu pažnju partnera iz NATO-a na konfrontaciju sa Kinom, istočnoevropski saveznici pozivaju da se ne zaboravi pretnja iz Rusije, piše „Defense News“.
Na nedavnoj konferenciji ministara odbrane članica NATO-a, šef Pentagona Lojd Ostin jasno je dao do znanja da će tehnološka sfera biti jedna od glavnih u pružanju otpora Kini, piše list, dodajući da Vašington vidi NATO adutom u borbi protiv Pekinga, što pokazuje jedna od izjava ministra.
„Što se tiče Kine, savezi kao što je NATO su jedna od naših najjačih strana“, naglasio je on.
U isto vreme, kako ukazuje autor članka, pogoršanje odnosa između Rusije i zapadnih država se nastavlja, što izaziva posebnu zabrinutost u državama istočne Evrope.
Po njihovom mišljenju, SAD treba da povećaju vojno prisustvo u ovom regionu. Ministar odbrane Estonije Kale Lanet smatra da NATO treba da pošalje „zajednički, snažan i jednoglasan“ signal Rusiji.
Ipak, bez obzira na redovne izjave Vašingtona o podršci, Amerikanci ne planiraju da u bliskoj budućnosti povećavaju svoje vojno prisustvo u Evropi, navodi se u članku.
Pored toga, kako se navodi, pomeranje fokusa na Kinu nije naišlo da podršku ni u Nemačkoj niti u Francuskoj, koje Peking, za sada, ne nazivaju svojim protivnikom.
U isto vreme, dok administracija Bele kuće poziva saveznike da se ujedine protiv vojne agresije Kine u Pacifiku i kršenja ljudskih prava, drugi partneri se plaše da mogu postati žrtve „nove agresije“ od strane Moskve, piše autor.
Međutim, Rusija je više puta saopštavala da nema nikakve agresivne planove prema drugim državama. Sa druge strane, ona primećuje povećanu aktivnost NATO-a na svojim granicama. Alijansa redovno izvodi vojne vežbe i simulira ratna dejstva protiv ruske vojske.
Raketa avangard - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
VOJSKA I NAORUŽANJE
Hiperzvučno oružje postalo noćna mora za Ameriku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala