Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kreće li Albanija u novu bitku za prijem tzv. Kosova u Unesko?

© Tanjug / Filip KrainčanićZastave Albanije i Kosova
Zastave Albanije i Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Za ambasadora Albanije pri Organizaciji za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija (Unesko) ponovo će doći Besiana Kadare, saznaje Kosovo onlajn. Ona je na čelu albanske misije pri ovoj organizaciji bila i 2015. godine, kada je Kosovo zatražilo prijem, ali je ostalo kratkih rukava posle glasanja na Generalnoj konferenciji.
Besiana Kadare je kćerka čuvenog albanskog pisca Ismaila Kadarea, magistar je moderne i komparativne književnosti i slovi za naglašeno ostrašćenu osobu po pitanju Kosova, navodi portal Kosovo onlajn.
Kadare je trenutno ambasador Albanije pri Ujedinjenim nacijama, i na toj dužnosti je od 2016. godine. Prošle godine je izabrana za potpredsednicu 75. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Prethodno je bila u Unesku od 2011. do 2016. godine.
Izvori Kosovo onlajna prenose da nije uobičajeno da se neko ko je već bio ambasador pri Unesku ponovo vraća na tu poziciju, zbog čega se može pretpostaviti da ovakav potez Tirana povlači i u sklopu priprema ofanzive za prijem takozvanog Kosova u ovu organizaciju.
Kadare je, naime, još za vreme prvog mandata u Unesku imala dobre kontakte u Parizu, kao i snažnu ambiciju da samoproglašeno Kosovo tada postane deo ove UN organizacije. Uostalom, Albanija je tada podnela zvaničan zahtev da Izvršni savet Uneska stavi na dnevni red zahtev Kosova za prijem u članstvo. Sada, kada je iza nje pet godina provedenih u samom sedištu UN, nesumnjivo je da će se u Unesko vratiti sa širom lepezom veza i novom energijom, kao i sa jačom motivacijom da dovrši neobavljeni posao, baš zbog toga što prošli put nije uspela.
Na Generalnoj konferenciji Uneska 2015. godine tzv. Kosovo nije obezbedilo potrebnu dvotrećinsku većinu država koje su pristupile glasanju. Od 142 države koje su glasale, 92 su podržale članstvo Kosova, ali je protiv tog predloga bilo 50 država. Uzdržanih je bilo 29. Za dvotrećinsku većinu bilo je neophodno 95 glasova, što znači da su za prolaz Kosova manjkala tri glasa.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala