Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Izbori 3. aprila, drugačija pravila kampanje: Šta je sve dogovoreno u međustranačkom dijalogu

© Sputnik / Lola ĐorđevićSrbija osvanula u bojama srpske zastave
Srbija osvanula u bojama srpske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Izbori za predsednika države, Skupštinu Srbije i Grad Beograd biće održani 3. aprila, a kampanja će se najverovatnije voditi po nešto drugačijim pravilima nego do sada.
Ovo je suština sastanka o izbornim uslovima, bez prisustva stranaca, koji je održan u Skupštini Srbije, uz učešće predsednika Aleksandra Vučića, predsedavajućeg Skupštine Ivice Dačića, predstavnika SNS, Dveri, Dosta je bilo, Zavetnika, DSS...
Plan je da se sledeće nedelje, ukoliko se svi saglase sa predlogom sporazuma, on zvanično i potpiše.
Takođe, predloženo je da opozicija ima stalne predstavnike u biračkim odborima na izbornim mestima i da se uvede takozvani izazov, što podrazumeva da se može tražiti provera rezultata sa određenih biračkih mesta, nasumičnim izborom.
U ranijim rundama pregovora je usaglašeno da se novac za kampanju deli na drugačiji način - 30 odsto će partije dobijati pre glasanja, a 70 odsto posle, a na osnovu dobijenih mandata. Sada je taj odnos 20 naprema 80 procenata. Takođe, broj potrebnih potpisa za izlazak na izbore manjinskih stranaka je smanjen sa 10.000 na 5.000 potpisa.
Dogovoreno je i da "funkcionerske kampanje" nema sedam dana pre glasanja. To znači da kandidati za predsednika i poslanike ne smeju da učestvuju u svečanostima početka ili završetka infrastrukturnih radova. Dogovor je i da vanparlamentarne stranke dobiju mesta u stalnom sastavu Republičke izborne komisije, pišu "Novosti".
Predsednik parlamenta Ivica Dačić rekao je za RTS da je završen najveći deo posla i da ostaje još onaj formalni deo.
"Pošto je to bio predlog stranaka, one žele da svi to potpišemo, pre svega u interesu stvaranja jedne slike u javnosti koja je realna. Ostvarili smo napredak u ovim mesecima, mnogo puta smo razgovarali, na tim sednicama radne grupe bili smo veoma konkretni, razgovarali o svakoj zamerci, vlast je izrazila veliku fleksibilnost. I predsednik Vučić je više puta učestvovao i na kraju smo došli do dokumenta koji će biti predstavljen sledeće nedelje, tako da ne bih govorio o pojedinostima, ali je to dokument sa kojim su uglavnom svi zadovoljni", napominje Dačić.
On je kazao da nije bilo govora o nekim novim datumima za održavanje izbora.
"Datum 3. april je stajao u tim papirima od samog početka, juče je samo ponovljeno to i ponovljeni su rokovi, to su ustavni rokovi, 45 dana pre održavanja se raspisuju parlamentarni i lokalni", naveo je predsednik Skupštine Srbije.
Govoreći o nadzornom telu za medije za praćenje izbora, predsednik parlamenta je rekao da je to bio jedan od veoma značajnih predloga koji je usvojen na dijalogu sa evroparlamentarcima.
"Imaće 16 članova, šest prelaže REM, šest opozicija, to bi trebalo da meni predlože i da četiri evroparlamentarca i ja predložimo šest predstavnika opozicije Ministarstvu kulture koje će samo formalno da obavi izbor. Iz želje da što pre to telo formiramo, pozvao sam stranke da što pre dostave predloge, još prošlog ponedeljka. Sinoć sam obavešten da je stigao samo predlog od Tadića i DSS-POKS. Produžili smo rok još dva-tri dana", istakao je Dačić.
Ponovio je da je sve definisano i prihvaćeno šta je predloženo od strane opozicije.
"Ustanovili smo praksu da redovno zakazujem sastanke sa predsednikom Republike gde ih on informiše o dugim pitanjima koja su važna a nisu vezana za izborni proces, Kosovo i Metohija, Republika Srpska", rekao je Dačić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala