- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Forbs“: Amerika na Aljasci uvežbava veliki rat protiv Rusije

CC BY-SA 2.0 / (U.S. Air Force / Tech. Sgt. Jerilyn Quintanilla / Dva američka lovca F-16 "Fajting falkon" lete iznad Aljaske
Dva američka lovca F-16 Fajting falkon lete iznad Aljaske - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
Pratite nas
Američke vazduhoplovne snage su u okviru obuke u slučaju rata protiv Moskve poslale lovce F-16 na aerodrom najbliži ruskim granicama na ostrvu Šemja, piše „Forbs“.
Stručnjak „Forbsa“ Dejvid Eks piše u članku da od maja ove godine komanda vazduhoplovstva SAD izvodi vežbe na Aljasci. Glavni zadatak je vežbanje sletanja i poletanja na što više malih aerodroma, ističe se u materijalu.

„Te vežbe su bile proba velikog rata protiv Rusije. Ratno vazduhoplovstvo očekuje da će u ratnom periodu Rusi napasti velike baze balističkim i krstarećim raketama“, naglasio je američki ekspert.

S tim u vezi, on dodaje da u slučaju sukoba vazduhoplovstvo može da garantuje da će makar neki avioni preživeti bombardovanje i uspeti da pruže otpor.
Autor teksta je primetio da se vojna baza na ostrvu Šemja nalazi na idealnom mestu za presretanje ruskih vojnih aviona iznad voda Beringovog mora.
„To ostrvo se nalazi na svega 200 milja (322 kilometra) od ruske obale. Nijedan drugi američki aerodrom, ni ni nosač aviona ne može da rasporedi avione tako blizu Rusije“, piše „Forbs“.
Prema rečima Eksa, let na ostrvo je rizičan jer je aerodrom udaljen, a piloti će, kako kaže, morati da se bore sa konstantnim maglama i olujama.
Američka vazduhoplovna baza Ireksen na Aljasci - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2021
Mediji: Američka vazdušna baza na Aljasci ─ pretnja za Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala